Azijske berze na najvišim nivoima u 19 mjeseci

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica dostiglerekorde u 19 mjeseci, što se zahvaljuje optimizmu ulagača uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,47 posto, pa je dostigao novi rekord od juna 2018. godine.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Australiji su, pak, pale oko 0,3 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se nadi ulagača da će se zaustaviti trend usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija kada se poboljšaju trgovinski odnosi između SAD-a i Kine.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago ojačao prema korpi valuta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,36 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,30 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao sa 109,45 na 109,60 jena.

No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dostigla 1,1125 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1120 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon što su prošle nedjelje potonule više od 5 posto.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 10 centi, na 59,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 6 centi, na 65,05 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *