OTP Grupa želi 25 do 30 odsto udjela na bankarskom tržištu Slovenije

Nakon što je lani kupila slovensku SKB banku, bivšu podružnicu francuske Societe Generale, mađarska bankarska grupacija OTP planira dalje širenje na slovenskom finansijskom tržištu, na kojemu želi dostići više od četvrtine udjela, kazao je u Ljubljani direktor OTP-a Sandor Csanyi.

Na konferenciji za novinare Csanyi je potvrdio interes OTP-a da dosegne od 25 do 30 odsto udjela na slovenskom bankarskom tržištu, bilo organskim rastom, bilo preuzimanjem drugih banaka.

U 2018. godini udio OTP-a na slovenskom tržištu po ukupnoj imovini iznosio je osam odsto, a tržišni udio NLB-a kao najveće banke u zemlji gotovo 23 odsto.

Kako je Csanyi istakao, ulazak na slovensko tržište bila je dugogodišnja želja OTP-a, koji je ranije neuspješno konkurisao na tenderima za preuzimanje više banaka u vlasništvu države.

Sredinom 2019. godine, za iznos koji nije objavljen, OTP je od francuske banke Societe Generale kupio SKB banku, koja je tada imala oko 9 odsto udjela na slovenskom finansijskom tržištu i čija je knjigovodstvena vrijednost tada iznosila oko 600 miliona eura.

OTP je vrlo aktivan na području projektnog finansiranja, a tako će djelovati i u Sloveniji. S tim u vezi, Csanyi je potvrdio da će kompanija za ulaganje u nekretnine unutar mađarske grupe uložiti u privatni dio projekta Emonika, koji obuhvata gradnju nove željezničke stanice sa hotelom i trgovačkim centrom u Ljubljani.

Nada se da će ulaganje u projekt, koji zbog raznih komplikacija nije realizovan više od decenije, započeti ove godine.

“Mogli bismo investirati i u javne projekte infrastrukture ako bi se za to ukazala prilika”, rekao je Csany.

Check Also

Vukčević: Treći paket mjera ozbiljna pomoć privredi, u fokusu turizam

Od januara IRF plasirao 170 miliona eura crnogorskoj privredi Od izbijanja krize izazvane pandemijom virusa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *