Schoen: Potrebna implementacija ključnih reformi

Dodajte komentar

Vlada bi trebalo da nastavi borbu protiv sive ekonomije koja zahtijeva odlučnu reakciju relevantnih institucija i važna je za fer tržišnu konkurenciju, ocijenio je predsjednik Savjeta stranih investitora (SSICG), Christoph Schoen i dodao da je potrebna implementacija ključnih reformi.

On je kazao da dalju pažnju treba posvetiti sprovođenju reformskih procesa u sektorima analiziranim Bijelom knjigom, koji su članovi SSICG ocijenili niskim ocjenama, kao što su tržište rada i zapošljavanje, razvoj nekretnina, oporezivanje/doprinosi, korporativno upravljanje, vladavina prava, kako bi se unaprijedio poslovni ambijent, privukle strane investicije i stvorili uslovi za poboljšanje ekonomskog standarda svih građana Crne Gore.

– U svim našim izvještajima, vladavina prava prepoznata je kao najizazovniji preduslov za razvoj poslovanja. Predvidljivo poslovno okruženje, koje podrazumijeva transparentnost rada državnih organa, takođe je od presudnog značaja – rekao je Schoen agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, kao ozbiljnu zabrinutost za ekonomsku stabilnost zemlje, investitori prepoznaju ‘disciplinu’ plaćanja poreza, drugim riječima nedostatak sistematske i stroge naplate poreza.

– Sa naše tačke gledišta, ‘disciplina’ direktno utiče na konkurentnost kompanija na tržištu i nepoštene uslove za rad. Takođe, promjena poreske politike negativno utiče na predvidivost ulaganja i opštu atraktivnost zemlje – smatra Schoen.

Vlada bi, kako je ocijenio, trebalo da nastavi borbu protiv sive ekonomije koja zahtijeva odlučnu reakciju relevantnih institucija i važan je faktor za fer tržišnu konkurenciju.

– Takođe, verujemo da je digitalizacija javnog sektora jedan od ključnih procesa koji će pozitivno uticati na efikasnost, profesionalizam javne uprave, čime će se doprinijeti i smanjenju korupcije. Pristup one stop shop-a (sve na jednom mjestu) treba proširiti na čitav niz usluga, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou – rekao je Schoen.

On je kazao da članovi SSICG ocjenjuju poslovno okruženje putem godišnje publikacije, Bijele knjige, koja ilustruje rezultate upitnika o lakoći poslovanja u Crnoj Gori. Bijela knjiga opisuje najvažnije procese i propise za dalje unapređenje poslovnog ambijenta i ukazuje donosiocima odluka na glavne izazove u cilju podsticanja daljeg ekonomskog razvoja.

– Analizirajući rezultate ocjena zasnovanih na percepciji jednostavnosti poslovanja u Crnoj Gori, iz iskustva naših članova, možemo reći da je poslovno okruženje u prethodnom periodu karakterisao period stabilnosti uz blagi rast MFIC indeksa zasnovanog na percepciji lakoće poslovanja – rekao je Schoen.

Imajući to u vidu, postoji razlog za optimizam u pogledu pravca daljeg ekonomskog razvoja.

– pak, potrebna je implementacija ključnih reformi i ona je pred nama, što bi trebalo da doprinese dodatnom pozitivnom napretku u oblastima relevantnim za obavljanje biznisa, posebno u onim oblastima koje su bila predmet stagnacije duži period – dodao je Schoen.

Predvidljiv poslovni ambijent je, kako je naveo, jedan od ključnih preduslova za investitore, a upravo čestim izmjenama propisa, odnosno procedura, uslova, poreskih stopa i ostalih davanja – donosioci odluka mogu negativno uticati na poslovni ambijent i sigurnost poslovanja.

– U potpunosti razumijemo da su promjene neizbježne i u velikom broju slučajeva poželjne, jer je proces usklađivanja crnogorskog zakonodavstva sa naprednijim ekonomijama dugoročan i kompleksan – kazao je Schoen.

S druge strane, način na koji se njima upravlja i na koji se one implementiraju u regulatorni ambijent je ono što čini razliku između stabilnog, predvidljivog ambijenta koji omogućava kompanijama da planiraju i investiraju, i onog ambijenta u kojem investitori donose konzervativne investicione odluke jer nijesu u mogućnosti da predvide uslove koji ne bi trebalo da se mijenjaju bez najave, detaljnih analiza o uticaju na privatni sektor i dovoljnog perioda za investitore da se adaptiraju na njih.

Schoen je saopštio da je vrlo važno da donosioci odluka razumiju da prilagođavanje privatnog sektora na nove uslove i procedure podrazumijeva vrlo često neplanirane troškove, dodatne obuke ili dodatnu radnu snagu i vrijeme.

On je, govoreći o preporuka SSICG Vladi kako bi poboljšala poslovni ambijent, kazao je da bliska i kontinuirana komunikacija sa Vladom i organima javne uprave ostaje važan alat Savjeta za podršku njihovim članovima u razvoju i unapređenju njihovog poslovanja u Crnoj Gori.

– Pravovremeni dijalog u ovom kontekstu od suštinskog je značaja za sve zainteresovane strane, u cilju omogućavanja povećanja efikasnosti u poslovnim procesima i izbjegavanje negativnih i štetnih posljedica po čitavu poslovnu zajednicu. Pravično je reći da naše stavove dijeli i Vlada Crne Gore i posvećeni smo pružanju dalje podrške u cilju postizanja odgovarajuće primjene i pozitivnih rezultata sprovedenih reformi – rekao je Schoen.

Prema njegovim riječima, zbog osjetljivosti bilo kakvog ulaganja na česte promjene pravnog i regulatornog okvira, obostrano razumijevanje i opredjeljenje je od presudnog značaja za ekonomski napredak Crne Gore u narednom periodu.

– Tokom našeg desetogodišnjeg rada, kontinuirana i blagovremena komunikacija sa Vladom i javnom upravom predstavlja važan zadatak Savjeta. Stoga, pronalaženje odgovarajućih mehanizama i uključivanje na različitim nivoima je od suštinskog značaja i korisno kako za Vladu tako i za privatni sektor. Jedna od glavnih misija MFIC-a je da bude konstruktivan i pouzdan partner Vlad – dodao je Schoen.

Daljom primjenom utvrđenih mjera fiskalne politike, podrškom jačanju ekonomskih aktivnosti i daljem podsticanju konkurentnosti, Vlada će osigurati da Crna Gora bude na pravom putu ka postizanju održivog i inkluzivnog rasta.

– Takođe, od posebnog je značaja da se nastavi sa primjenom mjera u oblastima vladavine prava i efikasnosti pravne zaštite, poboljšanja ekonomskih uslova i poslovne klime, poboljšanja infrastrukture i realizacije novih infrastrukturnih projekata, održavanja stabilnosti, kao i očuvanje povjerenja u finansijski sektor – rekao je Schoen.

SSICG će, kako je najavio, nastaviti da dalje podržava Vladu Crne Gore tokom procesa reformi, jer čvrsto vjeruje da će postići mnogo više ako javni i privatni sektor rade zajedno.

Schoen je, govoreći o planovima i aktivnostima Savjeta za ovu godinu, kazao da su u SSICG u fazi pripreme naredne Bijele knjige: Investiciona klima u Crnoj Gori 2019 koja će dati preporuke članova MFIC-a u različitim oblastima orijentisanim ka daljem poboljšanju poslovnog okruženja i biće predstavljena javnosti do kraja prvog kvartala ove godine.

– Pored Bijele knjige, planiramo da objavimo i novi Vodič za Savjet stranih investitora u Crnoj Gori, koji je planiran za maj – dodao je Schoen.

On je saopštio da će njihovi komiteti za bankarstvo, informaciono-komunikacione tehnologije, osiguranje i regulatornu politiku pomno pratiti promjene regulatornog okvira u svojim sektorima i predlagati inicijative za unapređenje u oblastima važnim za poslovanje njihovih kompanija članica.

– Nastavićemo da budemo aktivan član Vladinog Savjeta za konkurentnost, kao i da blisko sarađujemo sa Sekretarijatom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pri Savjetu za konkurentnost radi ostvarenja naših zajedničkih ciljeva i promocije naših zajedničkih interes – najavio je Schoen.

On je zaključio da će kroz aktivno učešće u vladinim radnim grupama i davanjem komentara i predloga na najvažnija ekonomska strateška dokumenta, raditi na ispunjenju ciljeva Savjeta i stvaranju boljih uslova poslovnog okruženja.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *