Irska će u narednih 10 godina zabraniti “benzince” i “dizelaše”

Vlada Republike Irske donijeće novi zakon koji bi zabranio registraciju vozila koje pokreće benzin i dizel vrsta goriva.

Ministar Irske Ričard Bruton rekao je da uveliko radi na nacrtu tog zakona koji bi uskoro trebalo da bude odobren i ukoliko bude bio prihvaćen to znači da će početkom sljedeće dekade biti zabranjena registracija “benzinaca” i “dizelaša”, prenosi B92.

Vlada Republike Irske ima plan da na svojim putevima do 2030. godine ima oko milion električnih vozila.

Novi zakon bi bio u sklopu Amandmana za zaštitu životne sredine iz 2019. godine i bio bi predstavljen kada i objava o investicijama u Irskoj koja je vezana za električna vozila širom zemlje, a uključuje i stanice za punjenje baterija.

Irska želi da u potpunosti eliminiše upotrebu ugljenika do 2050. godine, ali se na prvi pogled ova zabrana “dizelaša” i “benzinaca” čini drastičnom pošto prelazak na električna vozila zahtijeva veoma skupe promjene infrastrukture koje bi olakšale tranziciju.

Sve je više država u Evropi koje se spremaju na ovaj potez uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Švedsku, Norvešku ili gradove poput Amsterdama.

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *