Irska će u narednih 10 godina zabraniti “benzince” i “dizelaše”

Dodajte komentar

Vlada Republike Irske donijeće novi zakon koji bi zabranio registraciju vozila koje pokreće benzin i dizel vrsta goriva.

Ministar Irske Ričard Bruton rekao je da uveliko radi na nacrtu tog zakona koji bi uskoro trebalo da bude odobren i ukoliko bude bio prihvaćen to znači da će početkom sljedeće dekade biti zabranjena registracija “benzinaca” i “dizelaša”, prenosi B92.

Vlada Republike Irske ima plan da na svojim putevima do 2030. godine ima oko milion električnih vozila.

Novi zakon bi bio u sklopu Amandmana za zaštitu životne sredine iz 2019. godine i bio bi predstavljen kada i objava o investicijama u Irskoj koja je vezana za električna vozila širom zemlje, a uključuje i stanice za punjenje baterija.

Irska želi da u potpunosti eliminiše upotrebu ugljenika do 2050. godine, ali se na prvi pogled ova zabrana “dizelaša” i “benzinaca” čini drastičnom pošto prelazak na električna vozila zahtijeva veoma skupe promjene infrastrukture koje bi olakšale tranziciju.

Sve je više država u Evropi koje se spremaju na ovaj potez uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Švedsku, Norvešku ili gradove poput Amsterdama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *