Zašto potražiti posao odmah na početku nove godine

Prema podacima koje je nedavno analizirao posao “Monster”, januar i februar najpopularniji su mjeseci za ljude koji traže novi posao.

Srećom za tražioce posla, otvaranje radnih mjesta se takođe povećava tokom početka nove godine, jer poslodavci dobijaju nove, osvježene godišnje budžete.

Stranica za traženje posla ZipRecruiter piše da se objave za posao obično povećavaju za 15% od decembra do januara.

Budući da broj traženih radnika ubrzano raste početkom godine, proces prijave može postati konkurentniji. Džulija Polak, ekonomistkinja rada u kompaniji ZipRecruiter, ranije je rekla za CNBC Make It da je ključ za dobijanje radnog mjesta – probiti se kroz gomilu.

“Prijavite se rano i odmah reagujte na bilo koji e-mail ili poziv na intervju za posao”, preporučuje ona.

Greg Mekbrajd, glavni finansijski analitičar Bankratea, kaže za CNBC Make It da zahvaljujući tijesnom tržištu rada s niskom nezaposlenošću radnici mogu ostvariti značajan porast primanja pronalaskom nove uloge.

Bankrate je nedavno ispitao 1.000 ljudi i ustanovio da je u 2019. godini 28% radnika dobilo povišicu, 12% radnika dobilo je bolje plaćeni posao, a 10% i povišicu i bolje plaćeni posao.

McBride kaže kako nije bio iznenađen što je manje od polovine radnika ove godine dobivalo povišice plata.

Brian Kropp, potpredsjednik istraživačke kompanije Gartner kaže za CNBC Make It da je u 2018. prosječno povećanje nadoknade radniku koji je napustio stari posao zbog novog iznosilo oko 15%.

“Nikada nećete dobiti tih 15% ostajući na svom trenutnom poslu”, kaže Kropp. “To se jednostavno neće dogoditi.”

Iz tog razloga, sada je možda vrijeme da potražite novi posao, čak i ako ste sretni s trenutnim, pa čak i ako to zahtijeva preseljenje u novi grad.

Liz Wessell, suosnivačica i izvršna direktorica radnih mjesta u WayUp, kaže da bi oni koji traže posao uvijek trebali biti otvoreni.

“Budite otvoreni za različite vrste mogućnosti, pogotovo ako možete biti fleksibilni oko lokacije”, rekla je ranije za CNBC Make It. “Biti na novoj i pomalo nepoznatoj lokaciji takođe vam može pomoći da saznate više o sebi i bolje uronite u novu ulogu.”

Check Also

NLB će zadržati dobit ostvarenu u 2019. godini

Slovenačka bankarska grupacija NLB, matična kompnija Nove Ljubljanske banke, saopštila je u petak kako planira …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *