Predstavljen najbrži (pametni) voz na svijetu: 350 km/h bez mašinovođe (video)

Dodajte komentar

S 5G signalima, bežičnim punjenjem i inteligentnom rasvjetom, pametni voz G8811 krenuo je sa željezničke stanice na sjeveru Pekinga na samom kraju 2019. godine i prevezao putnike do mjesta Zhangjiakou, na sjeveru kineske provincije Hebei, prenosi Xinhuanet.com.

Željeznica je duga 174 km, s 10 stanica. Na ruti je izgrađeno nekoliko podzemnih tunela.

S maksimalnom dizajnerskom brzinom od 350 km / h, smanjiće vrijeme putovanja između Pekinga i Zhangjiakoua s preko tri sata na 47 minuta, olakšavajući međugradski saobraćaj.

Gradnja brze željeznice trajala je oko četiri godine.

Za sportiste je u vozu na raspolaganju i prostor za snowboarde i ostalu skijašku opremu. Pokrenute su usluge e-karata kako bi putnici mogli koristiti svoje lične karte  ili skenirati QR kodove za provjeru autentičnosti, umjesto da čekaju u redu za papirne karte.

“Potrebno je samo 47 minuta vožnje vozom od sportskih terena u Pekingu do onih u Zhangjiakou, što osigurava siguran i praktičan prevoz za sportiste”, rekao je Li Yan, predsjedavajući Kineske asocijacije za klizanje.

Vozovi velike brzine nisu samo prevozno sredstvo, već su i ključni pokretač ekonomskog razvoja.

Očekuje se da će završetak linije Peking-Zhangjiakou olakšati integrirani razvoj Pekinga, Tianjina i Hebeija, regionalnog gradskog klastera pod nazivom “Jing-jin-ji.”

Zhan Xin, praunuka Zhan Tianyoua ‘oca kineske željeznice’, bila je među prvim putnicima koji su testirali brzi voz.

“Brzi vozovi odražavaju kineski ekonomski i tehnološki razvoj. Da je moj pradjed mogao vidjeti današnju željezničku mrežu brzih linija, bio bi jako ponosan”, rekla je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *