Predstavljen najbrži (pametni) voz na svijetu: 350 km/h bez mašinovođe (video)

S 5G signalima, bežičnim punjenjem i inteligentnom rasvjetom, pametni voz G8811 krenuo je sa željezničke stanice na sjeveru Pekinga na samom kraju 2019. godine i prevezao putnike do mjesta Zhangjiakou, na sjeveru kineske provincije Hebei, prenosi Xinhuanet.com.

Željeznica je duga 174 km, s 10 stanica. Na ruti je izgrađeno nekoliko podzemnih tunela.

S maksimalnom dizajnerskom brzinom od 350 km / h, smanjiće vrijeme putovanja između Pekinga i Zhangjiakoua s preko tri sata na 47 minuta, olakšavajući međugradski saobraćaj.

Gradnja brze željeznice trajala je oko četiri godine.

Za sportiste je u vozu na raspolaganju i prostor za snowboarde i ostalu skijašku opremu. Pokrenute su usluge e-karata kako bi putnici mogli koristiti svoje lične karte  ili skenirati QR kodove za provjeru autentičnosti, umjesto da čekaju u redu za papirne karte.

“Potrebno je samo 47 minuta vožnje vozom od sportskih terena u Pekingu do onih u Zhangjiakou, što osigurava siguran i praktičan prevoz za sportiste”, rekao je Li Yan, predsjedavajući Kineske asocijacije za klizanje.

Vozovi velike brzine nisu samo prevozno sredstvo, već su i ključni pokretač ekonomskog razvoja.

Očekuje se da će završetak linije Peking-Zhangjiakou olakšati integrirani razvoj Pekinga, Tianjina i Hebeija, regionalnog gradskog klastera pod nazivom “Jing-jin-ji.”

Zhan Xin, praunuka Zhan Tianyoua ‘oca kineske željeznice’, bila je među prvim putnicima koji su testirali brzi voz.

“Brzi vozovi odražavaju kineski ekonomski i tehnološki razvoj. Da je moj pradjed mogao vidjeti današnju željezničku mrežu brzih linija, bio bi jako ponosan”, rekla je.

Check Also

Otvoren novi i savremeni Data Centar Crnogorskog Telekoma

Novi Data Centar Crnogorskog Telekoma, koji nudi najsavremenija rješenja kada je riječ o čuvanju podataka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *