Depoziti u bankama na dosad najvišem zabilježenom nivou

Prema preliminarnim statističkim podacima koje je objavila glavna institucija finansijskog sistema na nivou države, stanovništvo, privreda i Vlada na kraju novembra imali su u crnogorskim bankama deponovana sredstva vrijedna 3,55 milijardi.

To je novi rekordni nivo još od 2003. godine, a prethodni maksimum iz avgusta ove godine iznosio je 3,53 milijade eura. Istovremeno, sva kreditna zaduženja iznosila su 3,09 milijardi eura što znači da su čak 450 miliona bila manja od sredstava koja se čuvaju u bankama. Sve to, uz podsjećanje da je iz monetarne statistike CBCG Invest banka Montenegro isključena u januaru i Atlas banka u aprilu, kada su u njima pokrenuti stečajni postupci. Samim tim, izvještaji ne sadrže podatke o nevraćenim kreditima odnosno preostalim depozitima kod ove dvije finansijske institucije.

U domaćim finansijskim institucijama na kraju novembra crnogorski državljani imali su 1,31 milijardu, što predstavlja rast od devet miliona u poređenju s prethodnim mjesecom. Depoziti stranaca su, pak dostigli 467,51 milion i prvi put rastu nakon tri mjeseca. Sredstva samih finansijskih institucija ukupno su iznosila 38,93 miliona, lokalna i državna vlada imala je “pod ključem” 268,27 miliona, a privreda nešto više od 1,1 milijardu eura.

Među organima Vlade, centrala je bila najštedljivija sa deponovana 179,33 miliona eura, opštine su čuvale 83,1 milion, a socijalni fondovi 5,83 miliona eura.Interesantan je i podatak da na računima ovdašnjih banaka strane firme imaju 277,9 miliona, a strane finansijske institucije 14,76 milona eura i ta stavka prvi put ima zabilježen rast na mjesečnom nivou još od aprila ove godine.

Nisu zanemarljiva ni sredstva nevladinih i drugih neprofitnih organizacija. Naime, one sa sjedištem u Crnoj Gori imaju deponovano 58,86 miliona, a strane još 3,5 miliona eura.

Na kraju prošlog mjeseca, obavezna rezerva crnogorskih banaka bila je 258,17 miliona i najveća je od novembra prošlog mjeseca. Podsjećamo, nakon stečaja u IBM ovaj segment pao je na 249,75, a poslije stečaja Atlas banke na 243,37 miliona eura.

Check Also

Japan poziva mlade da više piju kako bi napunili državni budžet

Mladi u Japanu ne piju mnogo, ali se vlasti nadaju da će nova kampanja to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.