Završena rasprava o budžetu: Zarade porasle za 36 eura, a dug za dvije milijarde

Dodajte komentar

Skupština Crne Gore juče je završila raspravu o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, vrijednom 2,64 milijarde eura. Tokom skupštinske rasprave iz opozicionih klupa upozoravali su da vlast državu vodi ka bankrotu zbog konstantnog višegodišnjeg zaduživanja. Ukazali su da je Vlada od 2011. godine povećala javni dug sa milijardu i po na 3,6 milijardi eura, dok je u istom periodu prosječna zarada porasla sa 484 na 520 eura.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da je socijalni jaz sve veći.

– Postoji raskorak između novca koji postoji u finansijskom sistemu i novca u sivoj i crnoj ekonomiji, rekao je Damjanović.

I njegov opozicioni kolega Neđeljko Rudović kazao je da ekonomska politika Vlade vuče ka ponoru.

– Prije 10 godina kada se usvajao budžet države Crne Gore dokumentacija je bila ista. Kada je krenula ta spirala vječitog zaduživanja svake godine, u početku 200, 300, 400… miliona da bismo došli u situaciju da nam sada nedostaje 590 miliona eura našeg novca da bismo finansirali svoje troškove, postavlja se pitanje šta je proizvod. Da li je naša budućnost da se svakog dana zadužujemo po skoro dva miliona eura. Novca za funkcionere i za nove automobile ima, ali novca, nažalost, nema za ljude i građane, odnosno novca ima samo za rijetke i odabrane, rekao je Rudović.

Dodao je da država sa tolikim zaduživanjem ne može dugoročno biti održiva.

– Isplata kamata na javni dug nam je preko 100 miliona eura, isplata iz Fonda za zaštitu depozita isto preko 100 miliona eura, dajemo Montenegroerlajnzu 155 miliona eura, imamo i poskupljenje troškova autoputa 120 miliona. Prije tri dana je aktivirana garancija za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Budvi 29 miliona, prije nekoliko godina smo platili garancija ukupno 180 miliona, počevši od Deripaske i ostalih. Nenaplaćeni poreski dug je skoro 600 miliona eura. To je kad sve saberemo milijardu i 300 miliona eura sprženih, bačenih, prosutih, i jedan značajan dio je završio u nečijim džepovima a ne u državnoj kasi, kazao je Rudović.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je da su plate i penzije, “čijim iznosom niko ne treba da bude zadovoljan”, najveće u regionu, a redovnost isplate se ne dovodi u pitanje.

Njegov partijski kolega Predrag Sekulić istakao je da je prije nepunih osam godina BDP bio skoro 3,2 milijarde eura, a za narednu godinu je planiran gotovo 5,3 milijarde.

– To je povećanje 70 odsto za manje od osam godina. Svjetska banka nam za narednu godinu prognozira rast 2,8 odsto, a Evropska komisija tri odsto. Kad vidimo rast BDP-a, možemo da kažemo da smo bili u pravu kad smo govorili o Crnoj Gori kao državi koja može sebe da izdržava i da se razvija brže od drugih, kazao je Sekulić.

Ministar finansija Darko Radunović juče je u parlamentu kazao da je predloženim budžetom predviđen ukupan iznos primitaka i izdataka od 2,64 milijardi eura.

– Od toga se za tekući budžet izdvaja 1,32 milijarde, budžet državnih fondova iznosi 769,19 miliona, kapitalni 229,96 miliona, transakcije finansiranja su na nivou od 556,95 miliona i rezerve 88,5 miliona eura, rekao je Radunović.

Izvorni prihodi budžeta planirani suu iznosu od 2,05 milijardi, odnosno 40,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u odnosu na planirani veći su 12 odsto.

– Kapitalni budžet iznosi 229,96 miliona. Stvoreni su preduslovi da kreditna sredstva od preko 150 miliona eura budu efektivna za realizaciju kapitalnih projekata u narednom periodu, rekao je Radunović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *