Rusi i Norvežani zajedno ulažu u naftno polje u Sibiru

Ruski Rosneft i norveški Equinor dogovorili su pojedinosti razvoja naftnog polja u Sibiru, prvog zajedničkog ulaganja od sklapanja strateškog partnerstva 2012. godine.

Kompanije očekuju da će u prvoj etapi razvoja naftnog polja Severo-Komsomolskoje izvaditi oko 250 miliona barela nafte i 23 milijarde kubnih metara plina, objavio je Equinor, ne navodeći vrijednost ulaganja.

Rosneft ima 66,67-postotni udio u projektu SevmorNefteGaz, a Equinor ostatak plus licencu.

Rosneft i Equinor, nekadašnji Statoil, dogovorili su razvoj naftnog polja Sjeverno Komsomolskoje 2013. godine. Nakon toga, zapadne zemlje su Rosneftu uvele sankcije zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi.

Sankcije zabranjuju zapadnim kompanijama saradnju s Rosneftom u traganju za naftom u podmorju i u obalnom pojasu u Arktiku te u vađenju nafte iz škriljaca, podsjeća Rojters.

Rosneft je 2015. objavio da polje Severo-Komsomolskoje ima “složenu geologiju povezanu s tankim slojem jako viskozne nafte”, ocjenjujući resurse “teškim za vađenje”.

Viskozna nafta je teška i prolazi kroz proizvodnu opremu teže od lake nafte. Takođe je u većini slučajeva povezana s većim emisijama štetnih plinova jer njena proizvodnja zahtijeva više energije, tumači Rojters.

Check Also

Proizvodi kompanije “Naše voće”, novog crnogorskog brenda, uskoro na policama domacih trgovina

Kompanija Veletex je početkom 2017. godine kupila imovinu zemljoradničke zadruge Župa u stečaju, na dvanaestoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *