Rusi i Norvežani zajedno ulažu u naftno polje u Sibiru

Dodajte komentar

Ruski Rosneft i norveški Equinor dogovorili su pojedinosti razvoja naftnog polja u Sibiru, prvog zajedničkog ulaganja od sklapanja strateškog partnerstva 2012. godine.

Kompanije očekuju da će u prvoj etapi razvoja naftnog polja Severo-Komsomolskoje izvaditi oko 250 miliona barela nafte i 23 milijarde kubnih metara plina, objavio je Equinor, ne navodeći vrijednost ulaganja.

Rosneft ima 66,67-postotni udio u projektu SevmorNefteGaz, a Equinor ostatak plus licencu.

Rosneft i Equinor, nekadašnji Statoil, dogovorili su razvoj naftnog polja Sjeverno Komsomolskoje 2013. godine. Nakon toga, zapadne zemlje su Rosneftu uvele sankcije zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi.

Sankcije zabranjuju zapadnim kompanijama saradnju s Rosneftom u traganju za naftom u podmorju i u obalnom pojasu u Arktiku te u vađenju nafte iz škriljaca, podsjeća Rojters.

Rosneft je 2015. objavio da polje Severo-Komsomolskoje ima “složenu geologiju povezanu s tankim slojem jako viskozne nafte”, ocjenjujući resurse “teškim za vađenje”.

Viskozna nafta je teška i prolazi kroz proizvodnu opremu teže od lake nafte. Takođe je u većini slučajeva povezana s većim emisijama štetnih plinova jer njena proizvodnja zahtijeva više energije, tumači Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *