PBoC: Digitalni juan će se razlikovati od bitkoina

Zamjenik direktora Narodne banke Kine (PBoC) Mu Čangčun je rekao da će se digitalni oblik juana razlikovati od bitkoina (BTC) i stejblkoina.

Kineski list South China Morning Post izvještava da je šef Instituta za istraživanje digitalne valute pri PBoC-u rekao da će kineska digitalna valuta biti digitalni oblik juana bez prostora za nagađanja o njenoj vrijednosti i bez podrške korpe valuta.

Mu je pojasnio:„Valuta nije za špekulacije. Razlikuje se od bitkoina ili stejblkoina, koji se mogu koristiti za špekulacije ili zahtijevaju podršku korpe valuta.”

Nedavno je Mu naznačio da će nova nacionalna digitalna valuta u Kini raditi u dvoslojnom sistemu, a PBoC je na vrhu, a komercijalne banke u drugom nivou centralizovanog sistema, piše Cointelegraph.

Narodna banka je u novembru objavila da namjerava da sprovede pilot projekat sa ograničenjima na velike gotovinske transakcije koji će trajati dvije godine i koji će se sprovoditi u fazama u provinciji Hbej, provinciji Žejiang i gradu Šenženu.

Istog mjeseca Mu je jasno stavio do znanja da Kina ne počinje rat gotovinom uvođenjem sopstvene digitalne valute. Umjesto toga, Peking namjerava da nova valuta dopuni papirni juan.

U međuvremenu, kineska centralna banka ide punom brzinom prema lansiranju digitalnog tokena da izazove američki dolar jer planira da sprovede prvi test u digitalnoj valuti svoje centralne banke prije kraja 2019. Pod budnim okom PBoC, četiri glavne banke i glavni ekonomski učesnici poput kineskog Telekoma navodno će testirati plaćanja u digitalnoj valuti.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.