Tesla uzima 1,4 milijardi dolara kredita kod kineskih banaka

Dodajte komentar

Američki proizvođač električnih vozila Tesla postigao je s grupom kineskih banaka sporazum o zajmu od 1,4 milijardi dolara s rokom otplate od pet godina za fabriku u Šangaju, saznaje Reuters iz tri izvora.

Među kineskim bankama koje su pristale finansijski da podrže Teslu jedan od upućenih izvora navodi China Construction Bank (CCB), China Agricultural Bank (AgBank), Industrial and commercial bank of China (ICBC) i Shanghai Development bank.

Početkom godine kineski su zajmodavci Tesli već ponudili 12-mjesečni zajam u visini do 3,5 milijardi juana, koji bi trebao biti otplaćen do 4. marta iduće godine, prema podnesku tog proizvođača automobila američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti.

Dio novog zajma američka će kompanija upotrijebiti za otplatu tog kredita, navodi prvi izvor. Ostatak će prema navodima drugog izvora biti iskorišten za Teslinu fabriku u Šangaju i poslovanje u Kini.

Kamatna stopa novog zajma biće fiksirana na 90 posto referentne kamatne stope na 12-mjesečne pozajmice, kao i u slučaju zajma od 3,5 milijardi juana. Takvu stopu kineske banke nude najboljim klijentima, dodaje Reuters.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *