Španija: Manje plate “lijenim” državnim službenicima

Španski Vrhovni sud donio je presudu u korist mere kojom će se smanjivati plate najmanje produktivnim državnim službenicima u toj zemlji.

Španija je poznata kao zemlja u kojoj je mnogim mladim ljudima cilj da rade u državnom sektoru, a mnogi državni posao vide kao ostvarenje tog sna.

Kako prenosi Agencija Anadolija (AA), u odnosu na cjelokupno ekonomsko stanje u zemlji, plate u državnom sektoru su veoma pristojne, a osim toga nude mnogo veću stabilnost u odnosu na privatni sektor, kao i kraće radno vrijeme.

Ipak, posljednjih godina ozbiljan problem u državnom sektoru predstavlja činjenica da veliki broj radnika uopšte ne razmišlja o produktivnosti na radnom mjestu jer uživaju velika radnička prava, posebno što se tiče otkaza.

U toj zemlji, međutim, državni službenici će u narednom periodu morati mnogo više da paze na rezultate svoga rada.

Prema odluci Vrhovnog suda, državne institucije od sada imaju pravo da smanje plate službenicima koji nisu ispunili ciljeve i zadatke na radnom mjestu.

Utvrđeno je da se neki državni službenici, na primjer, nikada nisu javljali na telefon, nisu slijedili radne zadatke i radili su manje nego što je to predviđeno po zakonu.

Prema podacima iz 2018. godine, u državnom sektoru je radilo 3,07 miliona ljudi, ili 16 odsto radno sposobnog stanovništva Španije.

Prosječno radno vrijeme državnih službenika u Španiji traje od 9 do 14.30 časova.

Check Also

Državni dug na kraju septembra iznosio 3,66 milijardi eura

Ukupan državni dug (bez depozita), na dan 30.09.2020. godine, iznosio je 3,660 milijardi eura, ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *