Sberbank mijenja vlasnike

Ruska centralna banka trenutno je supervizor i suvlasnik najvećeg ruskog zajmodavca Sberbanka, što je podstaklo zvaničnike da razmotre mogućnost prebacivanja njenog vlasničkog udjela na drugu državnu instituciju, saznaje Reuters iz četiri izvora.

Sberbank je najveća banka u Rusiji, drži oko pola ukupnih depozita i na ruku joj idu niski troškovi finansiranja.

Ruska centralna banka direktni je vlasnik 50 odsto plus jedne dionice u Sberbanku a zamisao o prenosu tog udjela na drugo preduzeće nije nova, napominje Reuters, prenose i ostale agencije. Ponovo je postala aktualna nakon što je centralna banka krajem 2013. preuzela zadatak supervizije finansijskih tržišta.

“Ideja je poprimila konkretne obrise… (centralna banka) istovremeno je megasupervizor i dioničar (Sberbanka)”, rekao je za Reuters jedan od četiri izvora, koji je za razgovore o prenosu vlasničkog udjela saznao od direktora Sberbanka.

Informaciju su odvojeno potvrdila i dva visoko rangirana izvora u bankarskim krugovima i neimenovani visoki državni zvaničnik. Još nije jasno kako bi se udio prenio niti da li je prenos uopšte moguć, kao ni kojoj instituciji, rekli su izvori, dodajući da odluka tek treba biti donesena.

Prvi viceguverner centralne banke, Sergej Švecov, rekao je novinarima da postojeći zakon zabranjuje prodaju i prenos udjela centralne banke u Sberbanku, ali nije želio da komentariše mogući daljnji razvoj situacije.

Portparol premijera Dmitrija Medvedeva Oleg Osipov izjavio je za Reuters da u vladi razgovaraju o raznim pitanjima. Dodao je i da još nije donesena konkretna odluka o potencijalnoj promjeni vlasništva nad Sberbankom.

Iz Sberbanka su poručili da ne komentarišu “tržišne glasine ni sugestije”. U ministarstvu finansija i u centralnoj banci nijesu odgovorili na Reutersov upit da daju komentar o informaciji o mogućem prenosu vlasničkog udjela.

Centralna banka i ministarstvo finansija spore se oko raspodjele dividendi između budžeta i centralne banke. Dividende Sberbanka značajna su stavka u ukupnoj dobiti ruske centralne banke, ističe Reuters.

Sberbank je ove godine isplatio ukupno 361,4 milijarde rubalja (5,8 milijardi dolara) dividendi.

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *