Zagrebačka berza stekla udio u Makedonskoj berzi

Dodajte komentar

Zagrebačka berza (ZSE) stekla je 5,3 odsto vlasništva Makedonske berze (MSE) sklapanjem ugovora koji je prijavljen Makedonskoj berzi. Ovo je druga akvizicija udjela Zagrebačke berze (ZSE) u nekoj regionalnoj berzi, nakon što je 2015. ZSE stekla 100 odsto vlasništva Ljubljanske berze preuzevši je od Bečke berze.

“Zagrebačka berza d.d. sa Makedonskom berzom vrlo uspješno sarađuje dugi niz godina na razmjeni znanja i iskustava, a intenzivno od 2014., kada je zajedno sa Bugarskom berzom utemeljeno društvo SEE Link d.o.o. Skopje, u kojem tri berze dijele jednake udjele u vlasništvu. Saradnja je intenzivirana ove godine, kada je Makedonska berza potpisala ekskluzivni sporazum o saradnji sa hrvatskim društvom Funderbeam South-East Europe d.o.o. (Funderbeam SEE), u kojem Zagrebačka berza d.d. ima 20 odsto vlasništva, a dio je estonske Funderbeam grupe, koja upravlja platformom za finansiranje startupova, pojašnjava se u saopštenju.

Nadalje, navode da je partnerstvo sa Makedonskom berzom na tom polju edukativnog i promotivnog karaktera, kako bi se lokalnim kompanijama predstavile mogućnosti prikupljanja kapitala putem ove inovativne platforme radi daljeg razvoja poslovanja te sazrijevanja do faze potencijalnog uvrštenja na Makedonsku berzu.

“Međusobno povezivanje tržišta kapitala logičan je razvojni put ne samo u regionalnim već u globalnim okvirima jer tržišta – osobito manja – trebaju veću vidljivost, a ulagači traže efikasniju i ekonomičniju uslugu. Iskustva koja smo stekli nakon akvizicije Ljubljanske berze vrlo su pozitivna te vjerujemo da ćemo neka od njih uspješno implementirati i kao manjinski dioničari Makedonske berze. Nakon iskustva u Hrvatskoj i Sloveniji svjesni smo da svaka regionalna ekonomija treba snažno nacionalno tržište kapitala i u tom smislu pomoći ćemo osnaživanju uloge Makedonske berze u lokalnoj ekonomiji. Vjerujemo da ova berza ima značajan potencijal rasta i širenja palete proizvoda i cilj nam je da aktivno učestvujemo u njenom razvoju,posebno u svjetlu prilagđavanja makedonskog zakonodavstva evropskom, u čemu imamo značajno iskustvo”, izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Zagrebačke berze d.d.

Izvor: Privredni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *