Poreska istražuje Mormonsku crkvu zbog ušteđevine od 100 milijardi

Dodajte komentar

Crkva Isusa Hrista svetaca posljednjih dana, poznatija kao Mormonska crkva, navodno je uštedjela 100 milijardi dolara, suprotno poreskim zakonima Sjedinjenih Američkih država.

List Vašington post (Washington Post) je imao uvid u dokument Poreske uprave SAD (IRS) koji navodi da je crkveno vođstvo “štedjelo viškove donacija umjesto da ih je trošila u dobrotvorne svrhe”, kao i da je takvim novcem, inače oslobođenim od poreza, koristila za finansiranje dvije kompanije.

Uzbunjivač iz Mormonske crkve koji je podnio prijavu Poreskoj je urgirao da se mormonima ukloni status organizacije oslobođene od plaćanja poreza.

Sve vjerske zajednice u SAD su izuzete od većine poreza u slučaju da svoje djelovanje ograniče na nekomercijalne poslove.

Prema važećim federalnim zakonima SAD, u slučaju da do takve odluke dođe, uzbunjivač bi mogao da ostvari pravo na procenat od naplaćenog poreza, prenosi Nova ekonomija.

Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana nije javno objavila svoje finansijske izvještaje od 1959. godine, navodi portal Axios, a uzbunjivač dodaje da crkva od dobrotvornih prihoda dobija oko 7 milijardi dolara, a da troši šest na svoje operativne troškove.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *