Podgorica: Godina prošla bez velikih investicija

Dodajte komentar

Opozicija u gradskom parlamentu tvrdi da je još jedna godina prošla bez kapitalnih investicija koje bi Podgorici donijele održivi razvoj, nova radna mjesta i bolje uslove urbane sredine u kojoj živi skoro trećina stanovnika države, piše Dan.

Gradska uprava je svoje ukupno funkcionisanje svela na organizovanje žurki popute neke studentske organizacije, koje bi samo po sebi bilo pohvalno da su i drugi segmenti funkcionisanja grada normalni, a da je mnogo veći broj problema suštinski riješen, ocijenio je Luka Rakčević, šef kluba odbornika URA u Skupštini Glavnog grada.

“Kao i svih prethodnih godina, gradska uprava je nastavila da se pravi mrtva pored svih nagomilanih problema našeg grada koje ne želi ili nije u stanju da riješi, pa nas liše jeftinog marketinga i ad hok reakcija nije mnogo podsjećala da postoji. Sa druge strane, daleko od očiju javnosti, nastavljena je praksa masovnog partijskog zapošljavanja u gradskim preduzećima, gomilanja troškova i dodatnog zaduživanja gradske kase, zbog čega naš grad nije u stanju da finansira ni najmanje kapitalne projekte iz sopstvenih sredstava”, saopštio je Rakčević.

Šef kluba odbornika Demokrata Vladimir Čađenović navodi da se i ove godine ne može reći da se Podgorica razvijala u pravom smjeru.

“Spomenik neispunjenih obećanja jeste zgrade gradskog pozorišta koja se neće otvoriti ni ovog 19. decembra niti znamo precizan rok kada će biti završena. Imamo Ulicu Vojislavljevića za koju još nijesu počeli radovi, niti imamo naznaka za njihov početak. Ovi primjeri pokazuju da Podgorica nije u prethodnoj godini dobila ono što joj je obećavano više od dvije decenije. Ova gradska uprava radi na isti način kao i prethodna na čijem čelu je bio Slavoljub Stijepović, glavni akter afere Koverta. Gradska uprava se u cilju marketinških trikova okrenula mirko lokacijama i uređenjima mikro lokaliteta po Podgorici ali se to ne može smatrati razvojem grada jer su to tekući poslovi koji u normalnim uslovima ne bi podrazumijevali svečana otvaranja kojima često pribjegava gradska uprava”, smatra Čađenović.

Podgoricu na izmaku 2019. godine opterećuju isti problemi koje lokalna vlast nije uspjela da riješi dugi niz godina, ocijenio je Miodrag Bešović, šef kluba odbornika DF-a.

“Ovaj saziv je čak i iz planova uklonio izgradnju gradske bolnice koja je jedna od najpotrebnih ustanova za građane. Rješavanje problema odlaganja otpadnih voda i dugo najavljivani kolektor je i dalje samo u fazi planske dokumentacije. Parking prostor je svakako gorući problem sa kojim se srijećemo svakodnevno i koji usporave funkcionisanje saobraćaja kako motornih vozila tako i pješaka. Zagađivanje vazduha dijela grada u blizini deponije je jedna od ekoloških crnih tačaka na koje se stanovnici tog naselja često žale. Gradsko pozorište je već više puta premašilo planirane rokove završetka. Nakon mnogih obećanja Podgorica i do danas nije dobila novo gradsko groblje. Podgorica je kao glavni grad, administrativni i biznis centar odavno imala potrebu za otvaranjem dugo najavljivane Gradske televizije koja bi osim promocije grada imala i servisne funkcije i prenosila sjednice parlamenta kako bi se građani što bolje upoznali sa rješavanjem njihovih problema i određenim planovima za uređenje prostora. Prema tome osim par saobraćajnica, koje su enormno kasnile sa završecima, nekog dekorisanja i redovnih servisnih usluga ovaj lokalna uprava nije sposobna da se uhvati u koštac sa rešavanjem ozbiljnih problema i neophodnih projekata”, naveo je Bešović.

Sebe nagrađuju putovanjima na račun građana

Uprkos tvrdnjama gradske uprave kako se nikada nije radilo kao do sada u Podgorici, vjerujem da većina naših sugrađana ne vidi taj napredak, a najbolje ih demantuju nesređene saobraćajnice, trotoari u samom centru grada, ocijenio je Bogdan Božović, odbornik SNP-a.

Među nezavršenim projektima su rekonstrukcija Jusovače, izgradnja gradske bolnice…

“Ono u čemu imamo kontinuitet jeste povećanje troškova po osnovu službenih putovanja. Umjesto štednje i racionalizacije u Glavnom gradu, predstavnici lokalne vlasti nalaze za shodno da nagrade sebe za veliki rad”, naveo je Božović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *