Deficit budžeta za deset mjeseci 35,4 miliona

Dodajte komentar

Deficit budžeta je za prvih deset mjeseci iznosio 35,4 miliona eura ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je za 150,9 miliona eura manje u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Deficit budžeta je u periodu od januara do oktobra bio manji i u odnosu na isti prošlogodišnji period i to 17,6 miliona eura, odnosno 33,2 odsto.

“Zabilježen je suficit tekuće budžetske potrošnje u iznosu od 139,1 milion eura ili 2,9 odsto BDP-a, što ukazuje da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda”, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih deset mjeseci.

Prihodi budžeta su u periodu od januara do oktobra iznosili 1,49 milijardi eura ili 31 odsto BDP-a, što je u odnosu na plan i isti prošlogodišnji period više 2,8 miliona, odnosno 76 miliona eura.

“Sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) veća 65,5 miliona eura, doprinosa 17,9 miliona eura i akciza 14,7 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su naveli da je veća naplata prihoda rezultat pozitivnih makroekonomskih kretanja, naplate poreskih potraživanja shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, sprovođenja redefinisane akcizne politike, kao i pojačanog inspekcijskog nadzora.

Prema podacima iz izvještaja, izdaci budžeta su u periodu od januara do oktobra iznosili 1,53 milijarde eura ili 31,8 odsto BDP-a.

U odnosu na planirane manji su 148,1 milion eura.

“U strukturi potrošnje, tekuća budžetska potrošnja ostvarena je na nivou od 1,36 milijardi eura i manja je 55,1 milion eura u odnosu na planiranu, kao rezultat niže realizacije skoro svih kategorija izdataka u okviru tekuće budžetske potrošnje”, dodaje se u izvještaju.

Kapitalni budžet realizovan je u iznosu od 174,4 miliona eura, što je 34,8 odsto manje od planiranog.

“Realizaciju sredstava planiranih u dijelu kapitalnog budžeta, najvećim dijelom opredijeljuje intenzitet izvođenja radova na pripritetnoj dionici auto-puta”, zaključuje se u izvještaju.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *