Žene će se u ekonomskim pravima izjednačiti s muškarcima za 257 godina

Dodajte komentar

Žene će se u ekonomskim pravima izjednačiti s muškarcima tek za više od dva i po vijeka, pokazuje izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Rodna će ravnopravnost biti dostignuta tek za nekih sto godina, utvrdio je WEF u najnovijem godišnjem izvještaju , mjereći jaz u društvenom položaju žena i muškaraca na području ekonomije, obrazovanja, zdravlja i političke moći.

Nastojanja da se postigne ravnopravnost osjetno su pojačana u odnosu na prošlu godinu, ponajprije zahvaljujući većoj političkoj zastupljenosti žena, ističu u WEF-u. Upozoravaju ipak da je upravo politička arena područje na kojem su razlike i dalje najveće – do ravnopravnosti žene dijeli još 95 godina.

Jaz je najviše smanjen u obrazovanju te će na ravnopravnost žene morati čekati još 12 godina. Od ukupno 153 zemlje obuhvaćene istraživanjem potpuna ravnopravnost žena i muškaraca u obrazovanju ostvarena je u njih 40..

Učestvovanje žena na tržištu rada pak stagnira a finansijska nejednakost je produbljena. Razlog je pogoršanje u ekonomijama u nastajanju i u razvoju koje je nadjačalo napredak u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Participacija žena u ekonomiji i njihove prilike na tom području najveći su izvor zabrinutosti, ističu u WEF-u.

“To je jedino područje na kojem se napredak prebacio u regresiju”, naglašavaju, pojašnjavajući da će ženama trebati strahovito dugih 257 godina da se izjednače s muškarcima.

Razlog je veća zastupljenost žena na poslovima koji se automatizuju. Žene se takođe nedovoljno zapošljavaju u zanimanjima u kojima je rast plaća najizraženiji a suočene su i s vječnim problemom nedostatne infrastrukture pomoći i pristupa kapitalu.

Najveći će izazov u budućnosti biti nedostatna zastupljenost žena na novim poslovima, konstatuju autori WEF-ovog izvještaja, podsjećajući da žene čine tek 12 posto zaposlenih u sektoru računarstva u oblaku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *