Novi rekordi na Volstritu

Dodajte komentar

Na Volstritu su juče berzanski indeksi dostigli nove rekordne nivoe jer su ulagači optimistični nakon trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine, ali i solidnih pokazatelja iz kineske ekonomije.

Dow Jones ojačao je 100 bodova ili 0,36 odsto, na 28.235 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,71 odsto, na 3.191 bod, a Nasdaq indeks 0,91 odsto, na 8.814 bodova.

Novi rekordni nivoi indeksa uzrok su trgovinskog dogovora koji su u petak postigle Kina i SAD, a kojim bi se trebao završiti carinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dvije najveće svjetske ekonomije.

Kina je pristala na mnoge strukturne promjene i masovnu nabavku poljoprivrednih, energetskih i drugih proizvoda i usluga, poručio je Vašington.

Vašington je, pak, pristao da suspenduje carine na 160 milijardi dolara vredan kineski uvoz koje su trebale da stupe na snagu u nedjelju.

SAD će zadržati 25 odsto carina na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara, ali će prepoloviti carine na 7,5 odsto na uvoz vredan 120 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *