Azijska tržišta: Burze blago porasle, dolar oslabio

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle i dostigle nove rekorde u osam mjeseci, zahvaljujući dogovoru između SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, no trguje se suzdržano dok se čekaju detalji tog dogovora.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,25 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,15 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru skliznule između 0,1 i 0,3 posto. U Šangaju su, pak, porasle 0,3, a u Australiji 1,6 posto.

Azijske su berze snažno porasle u petak, nakon što su SAD i Kina postigle trgovinski dogovor, kojim bi se trebao završiti carinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dvije najveće svjetske ekonomije.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar oslabio nakon znatnog skoka u petak. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 97,067 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,20 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 109,40 jena.

No, američka je valuta oslabila prema evropskoj, pa je cijena eura dostigla 1,1135 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1120 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon što su prošle nedjelje porasle više od 1 posto i dosegle rekorde u gotovo tri mjeseca.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros oslabila 0,40 posto, na 59,83 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,37 posto, na 64,95 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *