Za vlast ulaganje, za opoziciju spašavanje Montenegro Airlinesa

Premijer Duško Marković i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković su nakon odluke Vlade da se uključi u rješavanje problema Montenegro Airlinesa, koja predviđa ulaganje od 155 miliona eura, saopštili da je riječ o dobrom potezu jer bi gašenje nacionalne aviokompanije izazvalo nesagledivu štetu za Crnu Goru i njenu ekonomiju. Očekivano, ovu odluku kritikovale su opozicione partije, koje smatraju da je riječ o lošem potezu Vlade.

“Odluka Vlade da na javan i transparentan način riješi probleme Montenegro Airlinesa MA, predlažući zakon Skupštini Crne Gore, predstavlja njen odgovoran odnos prema ovo pitanju, dobru ekonomsku i finansijsku odluku”, tvrdi premijer Marković.

On je istakao da bi gašenje kompanije zbog naslijeđenih dubioza izazvalo nesagledivu štetu za Crnu Goru i njenu ekonomiju.

Ministar Nurković je kazao da Vlada nije željela gašenje ili stečaj Montenegro Airlinesa zbog čega je odlučila da joj pomogne nakon detaljne analize. Odluka Vlade za Nurkovića je dobra i ona, po njegovom mišljenju, ne predstavlja spašavanje MA, već ulaganje u razvoj Crne Gore.

Međutim, nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, u izjavi za CdM kaže, da Vlada treba da odgovori na bar dva pitanja zbog čega se odlučila na ovaj potez.

“Imajući u vidu da je proteklih godina potrošeno već stotinak miliona eura, novca građana kako bi MA funkcionisao, ispada da će nas ovaj najavljeni “luksuz” koštati četvrt milijarde eura ukupno, a to je novac za koji smo mogli povratiti recimo državno vlasništvo u Jugopetrolu i u Telekomu”, smatra on.

No, kako ističe Damjanović, Vlada je iz njoj poznatih razloga odlučila da novcem od zakupa Aerodroma spašava MA, pa će biti prilike da se u skupštinskoj raspravi odgovori bar na dva ključna pitanja.

“Prvo, na bazi kakvih projekcija je Vlada uvjerena da će MA ubuduće poslovati pozitivno, odnosno da neće praviti gubitke kao i do sad i za desetak godina ponovo dugovati desetina miliona eura, i drugo, da li se “čišćenjem” dugova i finansijskom injekcijom MA u stvari priprema za privatizaciju, kako neki vele, već poznatim kupcima koji nijesu nepoznati u Crnoj Gori. Odgovori na ova dva pitanja od strane predlagača zakona, Vlade Crne Gore mnogo bi nam svima pomogli da shvatimo prave namjere bacanja “pojasa za spasavanje” od 150 miliona eura, budžetskog novca za MA i to iz budžeta koji je zvanično još uvijek pod sanacionim mjerama, odnosnu u procesu štednje””, zaključio je za CdM Damjanović.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smtara da je Vlada u slučaju Montenegro Airlinesa uradila pravu stvar.

“Odlukom koju je donijela o finansijskom ulaganju u MA Vlada Crne Gore učinila je ono što je i trebalo da uradi, imajući u vidu značaj nacionalne aviokompanije za crnogorsku ekonomiju”, ocijenio je Kostić.

I političke partije su prethodnih dana iznosile svoj stav o ovom pitanju.

U DPS-u smatraju da je ovakav potez opravadan, te da se ulaganja u MA mogu isplatiti.

“Bez obzira na sve dileme u ovom trenutku to jeste ispravan potez, jer su ozbiljne analize pokazale da je ta odluka ispravna i se da ulaganje u MA može isplatiti”, navodeu DPS-u.

Suprono mišljenje od DPS-a saopšteno je iz Socijaldemokratske partije i Demokratske Crne Gore.

“Ako možda prosvjetni radnici, ljekari, policajci ili penzioneri ovih dana slušajući iz Vlade kako nema mogućnosti da se uvećaju njihova primanja sada im je jasno da su njihovih 155 miliona otišli u MA”, poručeno je iz SDP-a.

Demokrate ocjnenjuju da je potpuno opravdano da svaka država treba da vodi računa o nacionalnim kompanijama, međutim kada je u pitanju Montenegro Airlines finansijske intervencije predstavljaju konstantu u dužem vremenskom periodu.

“Država bi trebala da investira, a ne da pokriva gubitke nacionalnog avio-prevoznika”, mišljenje je Demokrata.

Vlada Crne Gore je po skraćenoj proceduri uputila Skupštini na razmatranje Prijedlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa.

Izvor: CdM

Check Also

U maju 7,3 miliona Njemaca zaposlenih sa skraćenim radnim vremenom

U Njemačkoj je u maju 7,3 miliona zaposlenih radilo sa skraćenim radnim vremenom, prema računici …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *