Lagarde najavila reviziju strategije monetarne politike

Revizija strategije monetarne politike, rješavanje problema klimatskih promjena i socijalne nejednakosti: nova predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde ima puno planova.

“Preokrenućemo svaki kamen”, rekla je Francuskinja, koja je na toj funkciji od početka novembra, pozivajući se na strateški pregled u Frankfurtu.

Upravno vijeće ostavilo je ključnu kamatnu stopu u eurozoni nepromijenjenu na rekordno niskih nula posto. Prvobitno se nije očekivala fundamentalna promjena kursa pod Lagardevom.

Prema bivšoj čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), revizija bi trebalo da započne u januaru, a trebala bi biti okončana prije kraja sljedeće godine. ECB će takođe stupiti u kontakt s zastupnicima, akademicima i predstavnicima civilnog društva. “Slušaćemo”, obećala je Lagarde naglašavajući: “Ja imam svoj stil.”

Nakon 16 godina iste strategije, prikladno je preispitati svaki instrument. Aspekti poput nejednakosti i izazova koje predstavljaju klimatske promjene takođe bi trebali biti uzeti u obzir.

Istovremeno, Lagarde je ponovo potvrdila kako smatra da je vrlo labava monetarna politika nužna u doglednoj budućnosti. Međutim, želi detaljnije da sagleda moguće negativne posljedice i nuspojave staza ECB-a. Zabrinutosti ljudi moramo uzeti u obzir, rekla je Lagarde prije nego što je preuzela dužnost. Ona takođe želi bolje da objasnit odluke centralne banke u budućnosti.

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *