Grčka visokim platama pokušava da spriječi “odliv mozgova”

Dodajte komentar

Grci pokreću pilot-projekat kojim će pokušati da spriječe i preokrenu efekte “odliva mozgova”, piše “Tajms”.

Prema podacima grčke Centralne banke, 420.000 visokoobrazovanih, mladih Grka napustilo je svoje domove u posljednjih deset godina zbog teške finansijske krize i posao potražilo u drugim dijelovima svijeta.

Zato u sklopu novog programa “Rebrand Greece”, grčke vlasti žele da nagovore barem 500 visokokvalifikovanih Grka između 28 i 40 godina, koji trenutno rade u inostranstvu, da se vrate u domovinu, a nude im dobre pozicije i minimalnu mjesečnu platu od 3.000 eura (prosečna prošlogodišnja plata u Grčkoj bila je oko 1.100 eura). Budući da Grčka bilježi veliki deficit kvalifikovane radne snage, posebno u IT sektoru, naglasak će biti na onima koji imaju diplome iz tih područja.

U prvoj godini zaposlenja, povratniku će dve trećine plate pokrivati država, sufinansiranjem iz fondova EU, a preostalu trećinu poslodavac. Kompanije koje žele da učestvuju u programu obavezaće se da zaposlenog na poslu zadrže, nakon prve subvencionisane godine, još barem godinu uz istu platu koju će u pokrivati u cjelosti, prenosi portal Novac.

Grčke vlasti očekuju da će brojne lokalne firme u narednim nedjeljama i mjesecima izraziti interes za zapošljavanje talentovanih ekonomskih emigranata.

“Nema šanse da grčke firme, koje žele da prošire svoje potencijale, neće htjeti da zadrže te talente za stalno jednom kada ih zaposle”, rekao je grčki ministar rada Janis Vrucis.

Međutim, očekuje se, prema pisanju grčkih medija, da će nova mjera izazvati veliki bunt među onima koji su ostali u Grčkoj za vrijeme finansijske krize, a trenutno na istim pozicijama rade za mjesečne plaće ispod hiljadu eura. Neki mediji su mjeru već proglasili diskriminatornom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *