Vlada pozajmljuje još 65 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost za tri ugovora o kreditu ukupne vrijednosti 65 miliona eura. Dva kredita od po 10 miliona će biti uzeta od Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB), a jedan od 45 miliona eura od Njemačke razvojne banke (Kfw).

Deset miliona eura Vlada će pozajmiti za projekat 1000 plus, kojim se omogućava kupovina stanova po povoljnijim uslovima za građane sa primanjima ispod prosjeka. To će biti pozajmica kojom će se realizovati treća faza ovog projekta.

– Prema informacijama dobijenim od CEB-a, ukoliko bi povlačenje kreditnih sredstava bilo sprovedeno u ovom trenutku, za zajam sa rokom otplate od 20 godina i grejs periodom do pet godina varijabilna kamatna stopa iznosila bi 6-mjesečni euribor + 0,34 odsto margina, odnosno tromjesečni Euribor +0,37 margina. Ukoliko bi se, pak, opredijelili za fiksnu kamatnu stopu, ona bi iznosila 0,65 odsto, piše u informaciji Vlade, prenosi Dan.

Druga pozajmica od deset miliona kod Razvojne banke Savjeta Evrope odnosi se na izgradnju i opremanje šest vrtića i rekonstrukciju jedne predškolske ustanove, odnosno na ukupno sedam objekata četiri u Podgorici i tri na sjeveru u opštinama Berane, Bijelo Polje i Plav.

– Planirano je da implementacija projekta započne 2020. godine i da traje četiri godine. Projekat će biti 67 odsto finansiran sa deset miliona eura zajma od CEB-a. Preostalih 33 odsto će finansirati Vlada iz svojih sredstava, piše u informaciji.

Kada je u pitanju najveća pozajmica od 45 miliona, ona će se uzeti u sklopu projekta energetske efikasnostiu javnim zgradama. To će biti treća faza tog projekta. Kreditni aranžman od 45 miliona je predviđen Zakonom o budžetu za 2019. godinu.

– Tokom pregovora sa predstavnicima Kfw banke dogovoreno je zaključenje kreditnog aranžmana na period od 15 godina, sa grejs periodom od pet godina. Kreditni aranžman predviđa polugodišnje plaćanje kamate (15. maja i 15. novembra) po fiksnoj godišnjoj kamatnoj stopi čija će visina konačno biti utvrđena u trenutku potpisivanjaugovora, zavisno od uslova koji budu prevladavali na tržištu kapitala. Prema informacijama dobijenim od Kfw banke, fiksna kamatna stopa u ovom trenutku iznosila bi oko 1,3 odsto godišnje, pa se ne očekuje značajnije odstupanje od ove vrijednosti u momentu potpisivanja ugovora o kreditu. Pored navedenog, kreditni aranžman predviđa plaćanje jednokratne naknade za obradu zajmau iznosu od jedan odsto vrijednosti zaključenog zajma, kao i plaćanje provizije na nepovučena sredstvau vrijednosti od 0,25 odsto nepovučenih sredstava, koja će se početi obračunavati devet mjeseci od od dana zaključenja ugovora o kreditu, a plaćaće se 15. maja i 15. novembra svake godine. Period raspoloživosti kreditnih sredstava usaglašen je sa planom realizacije projekta, pa će kreditna sredstva biti raspoloživa sedam godina tj. do 30. decembra 2026. godine, pojašnjeno je u informaciji.

Vlada je do sada u 2019. godini pozajmila skoro 780 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *