Najbolji filmovi 2019. po izboru magazina Rolling Stone

Kako se bliži kraj godine i stidljivo počinje sezona dodjele filmskih nagrada, tako i ugledni svjetski mediji objavljuju svoj izbor najboljih filmova u 2019. Magazin “Roling stoun” ističe da najbolja ovogodišnja ostvarenja predstavljaju živi dokaz toga šta film može da učini kada se kreativna energija “pusti s lanca”. U deset najboljih uvrstili su filmove velikana poput Skorsezea i Tarantina, ali i pojedinih autora čije vrijeme tek dolazi.

1. Irac (The Irishman)

“Roling stoun” ocjenjuje da Martin Skorseze ne samo da je najveći živi američki filmski stvaralac, već je i njegov gangsterski ep “Irac” najbolji film godine, i “neizbrisiv sažetak jedne vrhunske karijere”. Snimljen u produkciji striming giganta “Netfliks”, “Irac” je najskuplji Skorsezeov film do sada, a vrhunsku glumačku ekipu predvode Robert de Niro, Al Paćino i Džo Peši.

2. Bilo jednom u Holivudu (Once Upon a Time…in Hollywood)

Ko bi se drugi, osim Kventina Tarantina, usudio da napravi drugarsku komediju sa ubilačkom porodicom Menson koja vreba u pozadini, pita se “Roling stoun”.

List posebno hvali glavne glumce – Leonarda Dikaprija i Breda Pita kojem daju šanse za prvog Oskara u karijeri. Pokazuju i razumijevanje za rediteljevo “prepravljanje” istorijskih činjenica prema sopstvenom moralnom svetonazoru, parafrazirajući citat iz filma: “On je Kventin j**** Tarantino, i nemojte to zaboraviti!”

3. Parazit (Parasite)

Remek-djelo korejskog reditelja Bong Džun Hoa izgleda da liječi averziju Amerikanaca prema titlovima, duhovito zapaža autor teksta u “Roling stounu” osvrćući se na ovogodišnjeg dobitnika Zlatne palme i nesumnjivog favorita za Oskara za strani film.

Kako se ističe, “Parazit” počinje kao komična društvena satira o klasama da bi prerasla u horor o parazitskoj prirodi pohlepe.

4. Bračna priča (Marriage Story)

Drama Noe Bombaha, još jedan dragulj u “Netfliksovoj” produkciji, donosi nam prizore iz braka koje ne možete da ne shvatate lično, piše “Roling stoun”.

Adam Drajver i Skarlet Johanson briljiraju u glavnim ulogama, a film će vas natjerati da se smijete i da plačete, ponekad u isto vrijeme, navodi američki magazin.

5. Male žene (Little Women)

Od osam ekranizacija romana Lujze Mej Alkot, ovogodišnje ostvarenje rediteljke Grete Gervig je najbolje do sada, piše “Roling stoun”.

Riječ je o uzbudljivom daru od filma koji slavi žensku nezavisnost u bilo kojoj epohi.

6. 1917.

Moćno i snažno dostignuće na svakom nivou. Reditelj Sem Mendes i direktor fotografije Rodžer Dikins uspjeli su da snime uzbudljiv film o Prvom svjetskom ratu, u jednom neprekidnom kadru (ili su bar uspjeli da tako izgleda), navodi “Roling stoun”.

Napeti ratni film, po mnogima najbolji u tom žanru još od Spilbergovog “Spašavanja redova Rajana”, držaće vas prikovanim za ivicu sjedišta od početka do kraja, garantuje američki magazin.

7. Zec Džodžo (JoJo Rabbit)

Komedija upletena u tragediju novozelandskog reditelja Taike Vaititija govori o desetogodišnjem Džodžou, koji pokušava da pomiri svoje članstvo u Hitler jugendu sa činjenicom da njegova majka istovremeno krije jevrejsku djevojčicu.

Vaititi vjeruje da će putovanje njegovog mladog junaka ka empatiji takođe biti i naše, a u svijetu koji je još pun zločina iz mržnje, nadajmo se da je u pravu, piše “Roling stoun”.

8. Uncut Gems

U uzbudljivom trileru braće Safdi, Adam Sendler glumi njujorškog draguljara koji rizikuje život zbog rijetkog opala, kladeći se na sve ili ništa.

Kada ne glumi budale, Sendler razvaljuje, konstatuje “Roling stoun”.

9. Oproštaj (The Farewell)

Dirljiv film rediteljke i scenaristkinje Lulu Veng o kulturološkim razlikama govori o Bili, mladoj Njujorčanki kineskog porijekla, koja putuje u domovinu kako bi se oprostila od bake na samrti.

Kineski običaj, međutim, nalaže da se baki oboljeloj od raka nikako ne smije reći da umire, zbog čega familija organizuje fiktivnu svadbu kao paravan za porodično okupljanje.

10. Džoker (Joker)

U izdanju koje će se proučavati decenijama, Hoakin Finiks igra neuspješnog komičara Artura Fleka koji postaje brutalni osvetnik, podsjeća “Roling stoun” na jedan od najvećih hitova ove godine.

Finiks i reditelj Tod Filips pogađaju srž kontroverzi o nasilju, navodi list, ističući da “Džoker” crpi inspiraciju iz filmova Martina Skorsezea, poput “Taksiste” ili “Kralja komedije”.

Check Also

Hrvatske banke očekuju veliko slivanje novca na tekuće i žiro račune krajem godine

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem juna su iznosili 383,3 milijarde kuna (51,1 milijardu eura), …

Leave a Reply

Your email address will not be published.