Skup alumnista Startap akademije sa područja Zapadnog Balkana ujedinio startapove

Dodajte komentar

Da li samo velike kompanije stvaraju radna mjesta? Ne nužno. Startapovi takođe mogu da kreiraju radna mjesta, pokazalo je na svom primjeru 30 ovakvih kompanija, koje su, direktno ili indirektno, omogućile zapošljavanje blizu 100 osoba u regionu Zapadnog Balkana. Ovo je izuzetan rezultat za ovo područje, gdje preduzetnici još uvijek nailaze na poteškoće prilikom pokretanja firme, najvećim dijelom usljed nedostatka mehanizama podrške i oskudnih izvora visokorizičnog preduzetnog kapitala. To čini sumu od 1.8 miliona eura investicija, koju su ovi startapovi sakupili, ili su u procesu sakupljanja, još vrednijom pažnje.

Pokretači 30 uspješnih startapova sa područja Zapadnog Balkana pohađali su program razvoja u okviru nedavno osnovane Startap akademije. Program se sastoji od obuka iz oblasti koje su najvažnije za razvoj startapova (prikupljanje sredstava, prezentovanje proizvoda, strategije prodaja i razvoja) i od Demo dana kada su preduzetnici bili u prilici da pred žirijem predstave svoje projekte i umreže se tokom “Sarajevo Unlimited” i “Podim” konferencija. Startap akademija održana je u organizaciji Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu, kroz projekat „Promocija spoljne trgovine” koji sprovodi Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a koji je pokrenulo Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.

U septembru 2019. godine u Beču održana je manifestacija Alumni Startup Academy Event, koja je prvi put okupila sve učesnike programa i omogućila im da podijele iskustva, priče o uspjesima i neuspjesima i da ojačaju podršku kolega na regionalnoj startap sceni. Dio programa bilo je i prisustvo na događaju “1 Million Start-ups Conference”, gdje su mnogi učesnici imali priliku da zauzmu aktivnu ulogu kao panelisti, predstave svoje ideje i podijele priče o svojim preduzećima.

Mateja Živadinović, pokretač startapa Volonter, platforme koja na efikasan način organizuje volontere, ovako je opisao svoje iskustvo:

“Ovaj program nam je omogućio da učvrstimo veze u regionu, da pronađemo zajedničke preduzetničke ciljeve i da učimo jedni od drugih. Ovakva okupljanja su zaista neophodna da bi se uspostavila regionalna saradnja i omogućilo učenje na primjerima dobre prakse, kako na području Zapadnog Balkana, tako i šire. Kroz program smo dobili pristup veoma korisnim praktičnim preduzetničkim znanjima i vještinama i podršci zajednice preduzetnika.”

Da su rezultati programa impresivni potvrdila je i vodeća ekspertkinja Startap akademije Selma Prodanović, koju mediji često nazivaju najuticajnijom damom austrijske startap scene: “Napredak koji su startapovi napravili nakon održane akademije je nevjerovatan. Ne samo da su pojedinačno poboljšali svoj učinak u pogledu pičinga i ostvarivanja kontakata sa investitorima, već su takođe oformili grupu preduzetnika koji jedni drugima pružaju podršku. Što je najvažnije, oni će inspirisati i narednu generaciju preduzetnika.”

GIZ će i u budućnosti nastaviti da podržava prekogranično umrežavanje preduzetnika i startapova kroz Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu i svoj projekat Promocija spoljne trgovine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *