Još jedna “kripto prevara” vrijedna 722 miliona dolara

Trojica Amerikanaca uhapšena su zbog prevare investitora od 722 miliona dolara, objavio je državni tužilac u Nju Džersiju.

“Optužnica opisuje složenu upotrebu svijeta ‘kriptovaluta’ kako bi zaveli investitore koji nisu posumnjali, te su izgubili stotine miliona dolara”, rekao je tužilac Kreg Karpenito.

U bjekstvu su još dvojica optuženih, čiji identitet nije otkriven. Trojica uhapšenih, od kojih su dvojica iz Kolorada i jedan iz Kalifornije, vjeruje se da su između aprila 2014. i februara 2019. godine obećavali ogromne profite u zamjenu za ulaganje u “virtuelnu valutu” bitkoin.

Oni su se godinama bogatili trošeći novac neiskusnih investitora koje su uvukli u privlačnu, ali nejasnu strukturu, nazvanu “Bitklub netvork”.

Po izjavi, trojica uhapšenih su žrtve svoje prevare opisivali kao “retardirane” i “ovce”, tvrdeći da su izgradili “model po mjeri idiota”.

U februaru 2015. godine, jedan od optuženih savjetovao je jednom od saučesnika da objave da povećavaju već ionako naduvani profit od ulaganja na čak 60 odsto dnevno, što je on prihvatio.

Suprotno tome, drugi optuženi je u septembru 2017. godine navodno predlagao saučesniku da odjednom drastično smanje profite investitora kako bi se povukli kao bogati.

Trojica su osumnjičena i da su prodavala akcije “Bitklub netvorka”, iako one nisu bile registrovane kod američkih vlasti.

To nije spriječilo optužene da emituju video-snimke, u kojima su govorili o “transparentnosti” svoje kompanije i uvjeravali da je “prevelika da bi propala”.

Dvojici optuženih prijeti kazna od 20 godina zatvora i do 250.000 dolara zbog računarske prevare, a svima i kazna do pet godina zatvora i novčanom kaznom do 250.000 dolara, zbog prodaje neregistrovanih hartija od vrijednosti.

Check Also

Švajcarski planinski trezor za čuvanje bogatstva

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *