Trojica članova Uprave Addika kupili dionice banke

1 komentar

Trojica članova Uprave Addiko bank AG, uključujući i predsjednika Uprave Razvana Munteanua, kupili su u drugoj polovini novembra dionice banke na Bečkoj berzi, izvještava Indikator.ba.

Razvan Munteanu kupio je 5,000 dionica Addiko banke po cijeni od 14.93 eura za dionicu, a ukupno je za paket dionica izdvojio 74,646 EUR.

Johannes Proksch, izvršni direktor za finansije, takođe je kupio 5.000 dionica koje je platio 74,916 EUR, odnosno 14,98 eura po dionici.

Csongor Bulcsu Németh, direktor za korporativne poslove i MSP, kupio je 5.423 dionica u više transakcija po različitim cijenama, a koje je platio 81,002 EUR. Prosječna cijena za dionice koje je kupio iznosila je 14.94 EUR.

Članovi Uprave kupili su dionice 19., 20., i 21. novembra, a što je uslijedilo netom nakon objave devetomjesečnih rezultata poslovanja 19. novembra prema kojima je dobit Banke, zbog rezervacija za kredite u švicarskim francima u Hrvatskoj i Srbiji, pala na 23,4 miliona eura za devet mjeseci, a na 3,2 miliona eura u trećem tromjesečju.

Prije ovih transakcija, cijena dionice Addiko bank bila je 18. novembra 15,70 eura, što govori da su prvi ljudi Banke odabrali dobar trenutak da kupe dionice po nižoj cijeni.

Dionice koje su kupili Članovi Uprave, međutim, ne predstavljaju značajnije procentualne udjele u vlasničkoj strukturi banke.

Najveći dioničar Addiko bank je AI Lake (Luxembourg) S.à r.l. sa 44.99%, a ostali veći dioničari su investicioni fondovi. Među njima najveći udio ima Wellington Management Group LLP (7.18%), a slijede Brandes Investment Partners L.P. (4.97%), RWC Asset Managemmet LLP (4.62%), SEB Investment Management AB (4.05%), te Management Board & Supervisory Board (1.10%).Ostali dioničari imaju ukupno 33.08% udjela.
Facebook Twitter

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • hahahaha a zašto je ovo vijest, pošto su hypo suturali nezasiti menadžeri i uprava i sad se i dalje igraju nekakvog neuspješnog marketinga u jalovom političarenju?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *