Meksički Pemex otkrio najveće nalazište nafte od 1987.

Dodajte komentar

Meksička državna naftna kompanija Pemex saopštila je da je na jugoistoku zemlje otkrila najveće nalazište nafte od 1987. godine, čije bi rezerve mogle da iznose 500 miliona barela.

Ogromno nalazište Keski u primorskoj državi Tabasco otkriveno je prije nekoliko mjeseci, pri čemu je prva bušotina, koja danas proizvodi 4.500 barela dnevno, izbušena u junu, prenosi Reuters.

„Prema analizi informacija dobijenih iz bušotine i seizmičkih podataka sa tog područja, danas možemo da potvrdimo postojanje džinovskog nalazišta čije su rezerve ekvivalentne količini od 500 miliona barela sirove nafte”, naveo je glavni izvršni direktor Pemexa Octavio Romero Oropeza.

Šef Pemexa je takođe otkrio razvojne planove za ovo naftno polje koje se prostire na 34 kvadratna kilometra. Na tom polju bi trebalo da se izbuši do 11 bušotina kako bi sljedeće godine proizvodnja dostigla 69.000 barela nafte dnevno (bdp) i 300 miliona kubnih metara gasa.

Do 2021. godine, kompanija planira da dostigne proizvodnju na tom polju od 110.000 bpd i 410 miliona kubnih metara prirodnog gasa dnevno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *