U Srbiji otkriveno nalazište zlata i bakra vrijedno preko 700 miliona dolara

Nakon pet godina istraživanja, borski Institut za rudarstvo i metalurgiju (IRM) i japanski Univerzitet „Akita“, došli su do fantastičnih podataka.

Naime, ispitivanjima površine od 10.000 kvadratnih kilometara, za šta su korišćena i dva satelita Japanske svemirske agencije, ustanovljeno ja da na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka ima toliko rudarskog otpada iz kojeg bi se, uz primjenu najpovoljnije tehnologije, moglo „izvući“ oko 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, čija je vrednost veća od – 720 miliona dolara.

Ovo je, za „Večernje novosti“, potvrdio Mile Bugarin, direktor IRM.

„Prije pet godina, na osnovu sporazuma između vlada Srbije i Japana, IRM i Univerzitet „Akita“ započeli su projekat, vrijedan pet miliona dolara, koji je za cilj imao istraživanje prostora koji je bio pod neposrednim uticajem rudarske proizvodnje. Na osnovu tih istraživanja, za šta su naši partneri iz Japana koristili i dva satelita, došlo se do podataka da je u rudarskom otpadu, po sadašnjim cijenama metala, „zarobljeno“ više od 720 miliona dolara“, objašnjava Bugarin.

On ističe da bi sledeća faza projekta trebalo da bude izbor najbolje tehnologije, koja bi, uz rekultivaciju zemljišta, doprinijela i vađenju bakra, zlata i izvjesne količine srebra iz rudarskog otpada sa ovog područja.

Izvor: Večernje novosti

Check Also

Potrošačka korpa u decembru 641,5 eura

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u decembru je, prema podacima Monstata, iznosila 641,5 eura, što je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *