Wizz Air zabilježio pad profita u Srbiji i BiH

Dodajte komentar

Niskobudžetni prevoznik Wizz Air nedavno je zabilježio rekordni profit u prvom polugodištu za finansijsku godinu 2020. (april – septembar) u iznosu od 371,5 miliona eura.

Kompanija sa sjedištem u Budimpešti mogla bi uskoro operativnom maržom preuzeti od Ryanaira titulu najprofitabilnije evropske aviogrupe, izvijestio je Ex-Yu Aviation.

Međutim, iako je Wizz bio profitabilan na svim tržištima na kojima je bio prisutan tokom prve polovine finansijske godine, s izuzetkom Maroka, zabilježio je pad dobiti u šest zemalja u odnosu na prvo polugodište 2018. godine, od kojih su dvije bile Srbija i Bosna i Hercegovina.

Najveći rast dobiti zabilježen je u Moldaviji, s maržama koje su porasle 72%, dok je najveći rast dobiti bio na relacijama u Veliku Britaniju i iz nje, za jedanaest miliona eura. No, u cjelini, Rumunija je bila najprofitabilnija zemlja na kojoj je dobit na rutama iznosila 58 miliona eura.

Prema platformi za analizu performansi aviokompanije Apex, Wizz je između aprila i septembra zabilježio operativni profit u Srbiji od oko 3,6 miliona eura, gdje održava bazu u Beogradu. Brojka predstavlja smanjenje s četiri miliona eura u istom razdoblju prošle godine ili pad od 8%.

U Bosni i Hercegovini, gdje se može pohvaliti bazom u Tuzli, zarada na rutama iznosila je 2,4 miliona eura, što je pad sa 2,5 miliona eura ili smanjenje od 5%. Tokom navedenog razdoblja, Wizz Air pokrenuo je novu sezonsku uslugu iz Beograda do Lyona i povećao frekvencije i kapacitete na nekoliko ruta iz glavnog grada Srbije.

Istovremeno je održavao sličan broj letova iz Tuzle kao i prošle godine.

Direktor Wizz Air-a Jozsef Varadi ranije je rekao da visoki aerodromski troškovi i vladin protekcionizam Air Srbije sprečavaju razvoj kompanije u njenoj beogradskoj bazi. S druge strane, prijevoznik je u procesu pregovora o svom ugovoru sa aerodromom Tuzla, za koji se nada da će to rezultirati novim linijama 2020. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *