Otvorili slučaj za Porto Skadar Lake i naselje Mihailović

Danas na 39. Zasijedanju Stalnog odbora u Strazburu otvoren slučaj o obustavljanju gradnje Porto Skadar Lake i Bijelog sela u NP Skadarsko jezero, navodi se u saopštenju NVO Green home.

Ta NVO i neformalno Udruženje građana Virpazara pozdravili su odluku Stalnog odbora u Strazburu o otvaranju slučaja vezanog za gradnju Porto Skadar Lake, Bijelog sela ili Turističkog naselja “Mihailovići” u NP Skadarsko jezero.

Na 39. zasjedanju Stalnog odbora Bernske Konvencije u Strazburu predstavnik udruženja Milan Knežević je detaljno predstavio činjenice naše žalbe zahtijevajući da se slučaj Porto Skadar lake i Bijelo selo proglasi otvorenim. Otvaranjem slučaja Savjet Evrope značajno povećava pritisak na Vladu Crne Gore da hitno zaustavi gradnju ovih objekata i adekvatno zaštiti područje Nacionalnog Parka Skadarsko Jezero”, navodi se u saopštenju te NVO.

Za otvaranje slučaja, kako navode, glasali su predstavnici Luksemburga, Belgije, Austrije, Francuske, Njemačke i Mađarske, dok je jedino Bugarska bila protiv.

Green home ocjenjuje da otvaranjem slučaja Odbor Savjeta Evrope odnosno Sekretarijat Bernske Konvencije ocijenjuje da Crna Gora nije u zadovoljavajućoj mjeri ispunila Preporuke Bernske konvencije, kroz koje je, još u junu 2018. godine, crnogorska Vlada pozvana da obustavi dalji razvoj turističkog kompleksa Porto Skadar lake i Bijelog sela u dragocjenom području Mihailovića, zalivu Biški rep, ušću rijeke Crnojevića, Bazagurske matice i ostrva Liponjak i Galići.

“Sa zasijedanja se posebno se šalje poruka da će se kroz otvoreni slučaj detaljno pratiti revidiranje Nacrta Prostornog plana za posebne namjene NP Skadarsko jezero koji treba potvrdi oznaku spomenutih lokacija kao Zonu I ili zonu stroge zaštite sa zaštitnim pojasom širine 300 m na jezeru, oko ostrva i podvodnih izvora, obezbijedi povoljno stanje očuvanja NATURA 2000 lokaliteta i staništa klasifikovana EUNIS klasifikacijom staništa”, dodaje se u saopštenju.

Ističu da su na kršenje preporuka Bernskog Sekretarijata upozoravali mnogo puta.

“Posebno nakon posljednje devastacije zabilježene ljetos, izazvane zaravnjivanjem prostora do obale, nasipanjem zemljišta izgradnjom prilaznih puteva, sječom drveća i drugim pripremnim radnjama za potrebe izgradnje turističkog naselja “Mihailovići” (Bijelo Selo) za koje su inspekcijski organi i MORT zatvorili oči”, zaključuju iz NVO Green home.

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.