Montenegro Airlines za 11 mjeseci prevezao 626.297 putnika

Crnogorski nacionalni avio-prevoznik, Montenegro Airlines (MA), je za 11 mjeseci 2019. godine prevezao ukupno 626.297 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je za 14.337 ili 2,5 odsto putnika više u odnosu na prošlu godinu.

Kako naglašavaju u MA, ostvariće zacrtani plan, i u 2019. godini prevesti više od 660.000 putnika u sve tri kategodije saobraćaja, čime će prošlogodišnji rekord kada je prevezeno 645.000 putnika biti premašen.

“Za nama je jedna izuzetno teška godina, sa turbulentnim dešavanjima na tržištu, porastom troškova u avio-industriji generalno i drugim otežavajućim okolnostima koje su dovele do bankrotstva nekoliko velikih evropskih avio-kompanija. Pored svega toga kompanija je iz različitih razloga bila suočena sa manjkom operativnih resursa, ali smo optimizaciijom cjelokupnog poslovanja i odgovornim planiranjem saobraćaja, uz razumijevanje i podršku vlasnika, prevazišli sve probleme i opstrukcije, i ostvarili, kako će se ispostaviti, rekordan rezultat”, kazao je izvršni direktor MA Živko Banjević.

On je istakao da će MA zadržati poziciju vodećeg avio-prevoznika, i pored činjenice da se stalno povećava broj avio-kompanija koje otvaraju redovne i čarter linije na sezonskom ili cjelogodišnjem nivou prema CG, te da će i u 2019. godini nacionalna avio-kompanija prevesti više od četvrtine od ukupnog broja putnika na crnogorskim aerodromima.

“Uzimajući u obzir činjenicu da dio prihoda MA koji na godišnjem nivou iznose između 70 i 80 miliona eura ostaje u Crnoj Gori, kao i činjenicu da MA prevozi više od četvrtine putnika koji u Crnu Goru dođu turistički, poslovno i slično, ispostavlja se da je ukupan doprinos MA cjelokupnoj crnogorskoj privredi veći od 150 miliona eura na godišnjem nivou. Pri tome treba istaći da se pozitivni efekti poslovanja MA ne odnose isključivo na prihode državnoj privredi prije svega u turizmu, već i na broj radnih mjesta i obrt u privrednim granama koje direktno podržavaju razvoj turizma”, rekao je Banjević.

Check Also

Istraživanje Erste banke pokazalo: Pandemija promijenila navike potrošača vlasnika kartica

Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *