Banke treba da se uhvate u koštac s troškovima, spoje ili zatvore

Dodajte komentar

Banke u Evropskoj uniji trebale bi da zatvore podružnice, spoje se ili napuste tržište kako bi preokrenule “nejasne” izglede za profitabilnost, saopštila je Evropska agencija za bankarstvo (EBA).

Šesti godišnji izvještaj EBA pod kapom vrhunskih banaka utvrdio je da je prosječni odnos kapitala za zajmodavce – ključna mjera finansijskog zdravlja – u junu 14,4%, malo promijenjen u odnosu na prethodnu godinu.
Procenat zajmova s lošim kreditima u bankarskim knjigama smanjio se na prosječno 3%, što je pad sa 3,6% godinu dana ranije, ali prinosi na kapital pogoršali su se na 7% sa 7,2%, još uvijek ispod prosječnog troška kapitala, kaže EBA.

“Jedva da postoje na horizontu jasni katalizatori za poboljšanje profitabilnosti banaka”, navodi EBA u svom izvještaju.

“Niska profitabilnost ograničava sposobnost banaka da organski prikupljaju kapital i da rast kredita, kao i da isplaćuju dividende”.

Samo 28% banaka iz EU-a koje kotiraju na berzi trguje s odnosom cijene i knjigovodstvene vrijednosti većim od 1 ili tamo gdje tržišna vrijednost premašuje neto imovinu, navodi EBA. Ekvivalent za američke banke je 81%.

Banke moraju usmjeriti operativne troškove da bi povećale profitabilnost, poput spajanja s rivalom ili napuštanja tržišta ako ne mogu stvoriti održivu dobit.

Deutsche Bank jedan je od evropskih zajmodavaca koji žele da ojačaju svoje finansijsko zdravlje i prošle sedmice je prodao Goldman Sachsu 50 milijardi dolara neželjene imovine u sklopu dugotrajnog restrukturiranja.

Konsolidacija u bankarstvu je, međutim, u padu od vrhunca u 2007. godini. Osoblje i dalje čini najveći udio operativnih troškova od 54%.

Postavlja se i pitanje ostvaruje li EU svoje obećanje za stvaranje jedinstvenog bankarskog tržišta s obzirom na to da neka pravila predstavljaju potencijalne prepreke za prekograničnu bankarsku aktivnost i prekograničnu konsolidaciju, navela je EBA, prenosi Indikator.ba.

Niska gustina bankarskih podružnica u nordijskim zemljama i visok nivo automatizacije takođe su pomogli bankama da stave pod kontrolu troškove.

“To bi moglo sugerisati da bi banke mogle usmjeriti svoje operativne troškove racionalizacijom svojih podružnica, između ostalih mjera”, kaže EBA.

Banke u Britaniji su u protekle četiri godine zatvorile više od tri hiljade poslovnica, jer sve više ljudi koristi online bankarstvo, iako su zakonodavci rekli da je ono u ruralnim područjima slabo zastupljeno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *