UniCredit banka prestaje da finansira projekte vezane za ugalj

Dodajte komentar

Italijanska banka UniCredit najavila je prekid svih oblika kreditiranja projekata vezanih za ugalj  za termoelektrane do 2023. godine, pridružujući se sve većem broju finansijskih kompanija koje nastoje da poboljšaju svoj ekološki imidž.

Banke širom svijeta pod pritiskom su investitora, regulatora i ekoloških aktivista da olakšaju prelaz na nisko-ugaljnu ekonomiju, podsjeća Reuters.

Finansiranje naftnih, gasnih i projekata s ugljem našlo se pod posebnom pažnjom usljed učestalih poziva aktivista da se globalna ekonomija manje oslanja na fosilna goriva kako bi se izbjeglo katastrofalno globalno zagrijavanje.
Predstavljajući svoje ciljeve održivosti, italijanski bankarski div sedam dana uoči objave novog četverogodišnjeg plana objavio da će do 2023. povećati izloženost sektoru obnovljive energije za četvrtinu, na više od devet milijardi eura.

Banke čija imovina čini trećinu sektora na globalno, nivou usvojile su u septembru nova UN-ova načela o “odgovornom bankarstvu” čiji je cilj suzbijanje klimatskih promjena kroz suzdržavanje od kreditiranja projekata u segmentu fosilnih goriva.

UniCredit, najveća italijanka banka po imovini, tada nije bila u toj grupi no sada bi joj se mogla pridužiti.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *