Crna Gora je mala i za ovoliko banaka

Centralna banka (CBCG) odlučuje o tome da li će odobriti četrnaestoj banci da posluje na crnogorskom tržištu, a juče nijesu mogli da otkriju ko je to tražio.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je u izvještaju u oktobru da Crna Gora, imajući u vidu njenu veličinu, i dalje ima veliki broj banaka i preporuka je da CBCG treba pažljivo da izdaje bankama nove licence.

„Sa 13 banaka u maloj zemlji, visoki fiksni troškovi i sve veći regulatorni troškovi, nakon primjene predviđenog bonitetnog okvira Basel III, pokrenuće dodatne izazove za zarade malih banaka“, ocijenjeno je u izvještaju.

Direktor sektora za kontrolu banaka u CBCG Dejan Vujačić juče je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije kazao da im je stigao zahtjev za novu dozvolu.

“Jedan postupak za osnivanje banke je u toku”, kazao je Vujačić, ali zbog tajnosti postupka nije mogao da saopšti ko je tražio dozvolu za osnivanje banke.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka (UBCG) Mladen Rabrenović kazao je “Vijestima” da UBCG nikada ne komentariše zahtjeve za osnivanje novih banaka, te da je njegovo lično mišljenje da je diskreciono pravo CBCG da o tome odlučuje. On je objasnio i da se ne može precizirati koliko je banaka potrebno jednom tržištu, jer to zavisi od samog tržišta i odluke neke banke ili bankarske grupacije da uđe na to tržište.

Na crnogorskom trzištu posluje 13 banaka, a tokom ove godine su Atlas i IBM banka pošle u stečaj.

Skupštinski Odbor je podržao set predloga zakona koji se tiču poslovanja banaka i to predlog zakona o bankama, o sanaciji banaka, stečaju i likvidaciji banaka i o Fondu za zaštitu depozita.

Vujačić je, u odgovoru na pitanje poslanika SD-a Borisa Mugoše zašto se povećava kapital za osnivanje banaka, kazao da su Svjetska banka i MMF sugerisali da se pojačaju uslovi za osnivanje banaka.

“Novim predlogom Zakona o bankama se povećava osnivački kapital sa pet na sedam miliona eura”, precizirao je Vujačić.

Predlogom zakona o sanaciji banaka je predviđeno da se formira posebni fond za pomoć bankama ako zapadnu u probleme. Vujačić je kazao da će se taj fod puniti novcem koje će izdvajati banke, a da to neće uticati na povećanje kamatnih stopa.

Check Also

Wizz Air uvodi nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja

Niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air uvešće nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salcburga od …

2 KOMENTARI

  1. Zamilisti treba besmiselnu situaciju: na odboru koji treba da se bavi detaljima nove regulative, i njenog uticaja nan ekonomski razvoj zemlje, a koja se donosi ovako preko noći, postavljaju se pitanja oko novih licenci. Prosto pa smiješno i nedostojno najvažnijeg doma građana-nki Crne Gore.

    I zašto su poslanici pristali da ovu regulativu ne brani guverner, nego direktor kontrole? I gdje je g-đa Kalezić, bar da se u ime Savjeta CB CG ostavi utisak da je CB CG još uvijek institucija. Ili su joj uvalili AQR, kako bi neradnici od guvernera i muških VG-a, mogli da politički prljaju stabilnost i sigurnost sistema. Neka opet potpišu kakav nevažan memorandum sa policijom koji niko neće poštovati, pošto u UP niko ne umije da čita bruto bilanse, a u CB CG to znaju i zbog toga će sve biti samo igrarija o tobožnjoj saradnji, a da se pripreme nove post-istine za MMF i SB, kao i ministra finansija.

  2. Gleda li iko ovu bruku u Skupštini, gdje ministru finansija nije podrška guverner oko sistemske regulative, nego amateri iz CB CG. Strašno kako je Gdin Žugić uništio instituciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *