‘Staromodne’ dionice ponovo su privlačnije od bitcoina

Cijena najpopularnije kriptovalute bitcoin opet je u silaznoj putanji. Prema navodima Bloomberga, bitcoin je u ponedjeljak zaronio više od 10 posto na najniži nivo u posljednjih šest mjeseci, produživši prošlonedjeljno klizanje izazvano provjerom transakcija s kriptovalutama u Kini.

Ispod ključne razine 

Digitalna valuta na azijskim je tržištima potonula čak 11 posto na 6600 dolara, a Bloomberg nije propustio podsjetiti da je bitcoin pao ispod psihološki ključnog nvoa od 7000 dolara prvi put od maja. Najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji – 129,8 milijardi dolara prema podacima Coinmarketcapa – već osam uzastopnih dana gubi na vrijednosti te je blizu obaranja rekordnog negativnog niza iz 2014. godine, pokazuju podaci Bitstampa koji datiraju iz 2011. i uključuju i trgovanje tokom vikenda.

No, valja naglasiti kako bitcoin i dalje bilježi značajan porast vrijednosti tokom ove godine s obzirom da je prošlu godinu zaključio na 3674 dolara. Prema mišljenju financijskih analitičara, investitorima su trenutno zanimljivije “staromodne” hartije od vrijednosti.

“Ulagači mogu naći više sreže na tradicionalnim tržištima bez agresivne volatilnosti. Održivi rast cijene bitcoina zahtijevao bi kompletnu propast trgovinskih pregovora”, ističe Jeffery Halley, stariji analitičar tržišta za regiju Azije i Pacifika u kompanji Oanda Asia Pacific.

Dodatno gorivo 

Dodatno gorivo trenutnom negativnom trendu dala je kineska centralna banka koja je poručila tvrtkama uključenima u poslovanje s kriptovalutama da isprave sve nepravilnosti. Upozorila je investitore da budu oprezni prilikom ulaganja u digitalne valute.

Ranije ovoga mjeseca šangajski finansijski regulator izdao je obavještenje u kojem poziva na regulaciju kompanija uključenih u trgovanje kriptovalutama dok su pekinške vlasti upozorile na ilegalne mjenjačnice kriptovaluta.

Međutim, razloga za silaznu putanju ima još. Analitičari naglašavaju i kako mali “rudari” bitcoina izlaze iz tog posla zbog padajućih cijena što pak izaziva dodatne prodaje kako bi se iz tog posla izašlo bez gubitka, a to je cjenovni nivo između 5600 i 6400 dolara.

“Trenutno svjedočimo onome što se zove ‘kapitulacija rudara’ i što je bio uzrok prijašnjih velikih padova cijene bitcoina”, ističe za Bloomberg Vijay Ayyar, direktor poslovnog razvoja singapurske mjenjačnice Luno.

Check Also

Institut sertifikovanih računovođa i Udruženje sudskih vještaka potpisali sporazum o saradnji

Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Udruženje sudskih vještaka Crne Gore (USVCG) potpisali su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *