Braća Pivac preuzeli Kraš

Predsjednik uprave Mesne industrije Braća Pivac, Ivica Pivac, izjavio je da radnici “Kraša” nisu pogriješili kada su izabrali ponudu te kompanije i prodali joj svoje dionice, čime su Pivci postali većinski vlasnik “Kraša”.

Na skupštini ESOP na su radnici odlučili da svoj dionički paket da prodaju Mesnoj industriji Braća Pivac i s tim paketom MI Braća Pivac postaje većinski vlasnik Kraša.

– Zahvalio bih radnicima koji su u Pivcima prepoznali strateškog partnera i mislim da nisu pogriješili – rekao je Ivica Pivac i dodao da će poštovati sva prava iz potpisanog ugovora i napraviti sve da “Kraš” postane još bolji. To možemo garantovati iz onoga što smo do sada radili – svaka kompanija koju smo preuzeli postala je bolja nego prije našeg preuzimanja – rekao je.

Najbolja odluka koju su mogli da donesu

Ponovio je da misli da je to najbolja odluka koju je ESOP mogao donijeti, piše “Večernji list”.

– Mi smo u “Krašu” već deset godina i sve ovo što se sada dogodilo je finalizacija nečega što dugo pregovaramo. Događanja zadnja dva mjeseca samo su ubrzala razmišljanja radnika “Kraša” da se odluče za Pivac – rekao je.

Što se cijene tiče, kazao je da je ona prosjek tržišne cijene posljednja dva mjeseca, a to je 861 kuna. Podsjetio je da je cijena koju su Braća Pivac istakli u ponudi za preuzimanje bila 430 kuna, no da je “sticajem okolnosti trebalo vrlo brzo reagovati”. Što se tiče daljih planova, rekao je da “Kraš” ima puno sposobnih ljudi i raspolaže ljudskim i materijalnim kapacitetima da “sam sebe pozicionira na još viši stepen”. No, sugestije vlasnika sigurno će se poštovati, kazao je.

Mesna industrija Braća Pivac i Kraš-ESOP sklopili su u subotu ugovor o kupoprodaji i prenosu dionica, čime je MI Braća Pivac stekla kontrolni dionički paket u “Krašu”, saopštila je ta kompanija. MI Braća Pivac kupila je od Kraš-ESOP-a, odnosno od malih dioničara- radnika “Kraša”, 276.441 redovnu dionicu, koje predstavljaju 18,44 odsto temeljnog kapitala “Kraša”.

Kraš-ESOP deonice je prodao po ceni od 861,20 kuna po deonici, odnosno po ukupnoj ceni od 238,1 miliona kuna za sve dionice, što odgovara ponderisanom prosjeku svih cena ostvarenih na berzi u zadnja tri mjeseca.

Šaranović: “Sinhronizovano djelovanje MI Pivac i Kraš ESOP”

Srpski preduzetnik Nebojša Šaranović, koji je uz Braću Pivac figurisao kao neko ko je najizgledniji da preuzme “Kraš”, u subotu je ocijenio da su Braća Pivac i ESOP djelovali usklađeno.

– Nas su od početka upozoravali na sinhonizovano djelovanje MI Pivac i Kraš ESOP tako da ovaj razvoj događaja u potpunosti potvrđuje takve špekulacije – izjavio je Šaranović, vlasnik kompanije “Kappa Star Limited” sa Kipra.

To sinhronizovano djelovanje je, po njegovim riječima, formalno potvrđeno potpisom ugovora.

– Kao što smo više puta rekli, mi smo spremni da budemo aktivan manjinski dioničar u “Krašu” čije će djelovanje biti usmjereno na dobrobiti kompanije i radnika – kazao je Šaranović.

Check Also

Šta se zna o Sinofarmovoj vakcini koja stiže u Crnu Goru?

Ministarstvo zdravlja Crne Gore danas je saopštilo da će Crna Gora do kraja januara dobiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *