Najviše izvozimo aluminijum, struju i naftu

Najveći crnogorski izvoznik je kompanija Uniprom Nikšić koja je lani izvezla proizvoda u vrijednosti 72,5 miliona eura, dok je istovremeneno i četvrta na listi uvoznika sa 43,3 miliona eura. Ova kompanija biznismena Veselina Pejovića već šest godina upravlja imovinom i proizvodnjom u Kombinatu aluminijuma, otkad je KAP u stečaju.

Vijesti su podatke o najvećim izvoznicima i uvoznicima dobili od kompanije Business Intelligence Consulting Montenegro čija je to nova usluga na platformi BInfo.me koja korisnicima pruža javne podatke o pravnim licima registrovanim u Crnoj Gori.

Uniprom je najviše aluminijuma prošle godine izvezao u Mađarsku za 43,8 miliona eura, a zatim slijede Srbija sa 9,8 miliona, Slovenija 5,8 miliona, Italija 2,95 miliona… Kompanija je najviše uvozila robu klasifilcovanu kao neorganslci proizvodi i jedinjena, a što se odnosi na glinicu, i to iz Bosne i Hercegovine za 17,2 miliona i iz Rumunije za 13,2 miliona. Značajna količina uVoza odnosi se na energente struju i naftne derivate i to najviše iz Srbije za Srbije 3.6 miliona i iz Hrvatske za 2,8 miliona.

Izvoz Uniproma čini 18 odsto ukupnog crnogorskog izvoza u 2018. godini koji je iznosio 400 miliona, dok uvoz kompanije iznosi 1.7 odsto ukupnog uvoza od 2,55 milijardi eura. On je i kompanija sa najvećom pozitivnom razlikom između izvoza i uvoza od 29 miliona eura.

EPCG VIŠE IZVEZLA NEGO UVEZLA

Drugi najveći izvoznik je Elektroprivreda sa 49,4 miliona eura izvezene električne energije, dok je istovremeno njen uvoz bio 37,7 miliona eura. EPCG u zavisnosti od godišnjih perioda nekada ima višak struje kojeg može da izvozi, a nekada joj se pojavljuje manjak zbog čega mora da uvozi.

U 2018. godini najviše struje izvezeno je Češću u vrijednosti 14,2 miliona eura a zatim za Srbiju od 13,7 miliona. Dok je struje najviše uvezeno iz Srbije za 12,4 miliona i iz Švajcarske za 9,5 miliona.

Jugopetrol je treći po redu izvoznik sa 25,9 miliona eura, dok je istovremeno i najveći uvoznik sa 134,4 miliona eura. Jugopetrol izveze ono što je prethodno uvezao, odnosno gorivo samo reeksportuje preko Crne Gore, ali se u knjigama računa kao izvoz. Na taj način najviše naftnih derivata Crna Gora je izvezla u Sloveniju u iznosu od 10,5 miliona eura. Jugopetrol sve količine goriva uvozi od svog većinskog vlasnika Hellenic Petroleuma iz Grčke i to za 133,3 miliona eura. Sav preostali uvoz ove kompanije iznosi 1,1 milion eura.

IZVOZ LJEKOVA ZA 21 MILION

Podgorička fabrika ljekova Hemomont je četvrti po veličini izvoznika sa 21 milion eura, dok je njen uvoz istovremeno 17,2 miliona eura. Sko svi farmaceutski proizvodi izvoze se u Srbiju 20,3 miliona eura, odakle je i većinski vlasnik fabrike…., dok je još u BiH izveze oko pola miliona. Opremu i sirovine za proizvodnju ova kompanija najviše uvozi iz Njemačke i to za 11,5 miliona, dok uvoz iz Srbije vrijedi 2,7 miliona eura.

Nikšićka Željezara Tosčelik izvezla je lani proizvoda za 18,7 miliona eura, dok je njen uvoz bio 8,2 miliona eura. Najviže čelika i željeza prodato je u Njemačkoj i to za 8,1 miliona, a zatim slijede Velika Britanija sa 3,2 miliona, Holandija 1,7 miliona,…Najveća stavka u uvozu su energenti i to iz BiH za 1,2 miliona eura, dok se proizvoda od željeza najviše uvozilo iz Slovenije za milion eura, a opreme i mašina iz Ukrajine za 770 hiljada eura.

Uniprom metali iz Nikšića, druge firme Veselina Pejovića koja je preuzela rudnike boksita u Nikšiću, izvezli su rude u vrijednosti od 14,9 miliona eura dok istovremeno ni jesu imali nimalo uvoza. Najviše rude otišlo je u Kinu za 10,6 miliona eura, zatim u BiH za 3,8 miliona i u Poljsku za skoro pola miliona eura.

(Više u Vijestima)

Check Also

Spoljnotrgovinska robna razmjena 2,94 milijarde, najveći partner Srbija

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period januar – decembar 2021. godine, prema preliminarnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *