Euronext i švajcarski SIX zainteresovani za preuzimanje Madridske berze

Dodajte komentar

Panevropski berzanski operater Euronext i švajcarski SIX u ponedjeljak su započeli borbu za preuzimanje Madridske berze (BME), u nastojanju da se domognu te, jedne od rijetkih berzi u Evropi koja još samostalno djeluje.

S obzirom da su lideri evropskog sektora Deutsche Boerse i London Stock Exchange (LSE) preveliki da bi mogli kupovati berze bez da izazovu zabrinutost u vezi slobodne tržišne utakmice, spajanje berzi fokusira se na manje igrače, s tim da je Euronext već preuzeo berze u Dublinu i Oslu. SIX je za kupovinu Madridske berze ponudio 34 eura po dionici, čime njenu ukupnu vrijednost procjenjuje na 2,843 milijarde eura, čime nudi izdašnu premiju na tržišnu kapitalizaciju Madridske berze koja je iznosila svega nešto iznad dvije milijarde eura prije nego što je ta ponuda objavljena, piše Jutarnji.hr

Madridska berza objavila je da švajcarska ponuda razumno odražava njenu trenutnu vrijednost. Dionice Madridske berze, jedne od najmanjih u Evropi, skočile su tako u prepodnevnom trgovanju za 37 odsto, na 34,8 eura. SIX-ova ponuda za špansku berzu uveliko je fokusirana na povećanje prihoda obije berze, rekao je izvršni direktor SIX-a Jos Dijsselhof u ponedeljak.

Euronext, koji ima tržišnu kapitalizaciju od oko pet milijardi eura, u razgovorima je sa BME o potencijalnoj ponudi. Preuzimanje BME-a neće dramatično promijeniti cjelokupno berzansko okruženje, ali će poduprijeti poslovanje SIX-a ili Euronexta, primećuje Reuters.

Euronext je vrlo mali u poređenju sa berzama LSE i Deutsche Bourse, koje obije imaju tržišnu kapitalizaciju znatno veću od 20 milijardi eura. No, postupno je jačao u segmentu trgovanja dionicama pa sada upravlja berzama u Norveškoj, Holandiji, Belgiji, Portugalu, Francuskoj i Irskoj, a Španija mu u tom nizu očito nedostaje. Dionice Euronexta ojačale su 1,5 odsto, na 72,95 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *