Štediše iz BiH izgubile bitku: Prijeratna štednja u Ljubljanskoj banci neće im biti isplaćena

Dodajte komentar

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je tužbu bh. štediša protiv Slovenije i BiH za nadoknadu novca iz štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci. Tim činom bh. građani su trajno ostali bez svog novca.

Slovenija je odbila da isplati oko 40 miliona KM bez kamate, na što se dodaje 47 posto kamata, što je ukupno blizu 60 miliona KM koliko je nekoliko hiljada bh. štedišta potraživalo na osnovu štednje u Ljubljanskoj banci prije rata.

Obrazloženje suda je bilo kratko, a to je da apelanti nisu iscrpili sve pravne lijekove, a prije svega, nisu se obratili sudovima u Sloveniji.

Predsjednica Udruženja štediša u BiH Amila Omersoftić za Klix.ba je kazala da bh. štediše nažalost nisu imale novca da angažuju slovenačkog advokata u tom postupku, a po zakonu Slovenije to je uslov za podnošenje apelacije.

“Mi smo tužili i Sloveniju i BiH. Nama naša država BiH nikada nije osigurala dokaze koje smo mi mogli i trebali priložiti u Sloveniji i dokazati naša prava. BiH je nama uskratila te podatke, a s druge strane naše vlasti su poslale Slovencima naše račune i našu ličnu dokumentaciju, što je Slovenija zloupotrijebila i odbila naše zahtjeve za povrat štednje”, izjavila je Omersoftić.

Naglašava da je BiH prodala svoje građane i nije ih zaštitila.

Slovenija je odbila isplatiti štednju i onima koji su imali tzv. darovne ugovore. Ukupno je nekoliko hiljada građana BiH koji su trajno ostali bez svoje štednje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *