Mladen Rabrenović novi predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka

Prvi čovjek Zapad banke Mladen Rabrenović jednoglasno je izabran za novog predsjednika Upravnog odbora Udruženja banaka Crne Gore (UBCG), saznaje naš portal.

Za potpredsjednika Upravnog odbora Udruženja banaka izabran je Aleksa Lukić, glavni izvršni direktor Erste Bank AD Podgorica

Na čelu Upravnog odbora UBCG prethodne je tri godine, uspješno, bio Esad Zaimović, glavni izvršni direktor Hipotekarne banke.

“Uvjerenje je da će novi predsjednik i podpredsjednik Udruženja nastaviti kvalitetan rad prethodnika g-dina Zaimovića, glavnog izvršnog direktora Hipotekarne banke, gdje je akcentirana kvalitetna saradnja kako među samim bankama, unapređenje samog Udruženja, tako i sa institucijama od značaja za bankarsko poslovanje, gdje se izdvajaju Ministarstvo Finansija Crne Gore i Centralna banka Crne Gore kao adrese od posebnog značaja, kao predlagača i supervizora zakonskih i podzakonskih akata bitnih za bankarsko poslovanje”, saopšteno je iz Udruženja banaka za naš portal.

Glavne teme na današnjoj sjednici su, pored izbora predsjednika i potpredsjednika UO, bile Asset Quality Review, zadaci, očekivanja, proces i politika realizacije

“Udruženje se proaktivno postavilo prema izazovnom procesu AQR i zaključak je neophodnost organizovanja radne grupe experata iz komercijalnih banaka koji će pratiti proces i konstruktivnim prijedlozima olakšati optimizaciji procesa. Od velikog značaja će biti izbor savjetnika (revizorskih kuća) i procjenitelja koji će učestvovati u procesu sagledavanja kreditnih porfolija banaka, gdje treba voditi računa i o lokalnim specifičnostima, gdje se podrazumjeva praćenje međunarodnih standarda. Bitna su iskustva iz regiona, gdje su se prepoznali različiti pristupi metodologiji u praktikovanju AQR u susjednim zemljama, gdje je naravno osnova metodologija Evropske Centralne Banke“, saopšteno je iu UBCG.

Check Also

Luka Kotor: Smijenjena i Snežana Jonica

Direktorica administrativnog sektora Luke Kotor Snežana Jonica, smijenjena je sa mjesta sekretara tog akcionarskog društva.

One comment

  1. https://www.occrp.org/en/the-austrian-bank-job/the-vienna-bank-job

    Možda novi predsjednik odluči da manje tetoši guvernera, koji kontroli nije dozvoljavao da potraživanja prema ovakvoj austrijskoj banci klasifikuje kao ukupni trošak, osim u momentu stečaja Atlasa. Tad je već bilo dobrano kasno za sve male deponente. A sve dokumentovale svake godine od 2015e revizije. Zato, ako kao Knežević budu gledali u rizike, sve u strahu od guvernera, AQR će biti loša vježba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *