Golubović na Bečkom ekonomskom forumu: Investirajte u Crnu Goru

Dodajte komentar

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, govoreći na otvaranju Bečkog ekonomskog foruma pozvao je investitore da ulažu u crnogorsku ekonomiju i uvjere se u povoljnosti koje nudi naš poslovni ambijent.

Bečki ekonomski forum je prestižni događaj koji se bavi promocijom saradnje i aktuelnim ekonomskim pitanjima u zemljama koje gravitiraju Jadranskom i Crnom moru.

Predsjednik Golubović je istakao da Privredna komora, asocijacija koja štiti interese svih poslovnih subjekata u Crnoj Gori, izuzetno cijeni doprinos ovog foruma popularizaciji investicionog ambijenta zemalja ovog područja.

– Zahvaljujući kontinuiranom unapređivanju poslovnog ambijenta u smjeru koji pogoduje prilivu stranih investicija, Crna Gora posljednjih godina ostvaruje dinamičan ekonomski rast. Riječ je o trendu koji je započeo obnovom nezavisnosti 2006. godine, od kada je u crnogorsku ekonomiju investirano blizu 10 milijardi eura u bruto iznosu, iz više od 125 zemalja. U poslednje tri godine, ukupan priliv direktnih stranih investicija iznosio je 1,5 milijardi eura – naveo je Golubović.

Prema njegovim riječima, stopa rasta BDP-a u 2018. od 5,1%, zasnovana prvenstveno na investicijama, Crnu Goru pozicionira u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju ovaj makroekonomski pokazatelj.

– Članstvom Crne Gore u NATO, naš poslovni ambijent je postao dodatno atraktivan za ulaganja. To potvrđuje podatak da su ukupne direktne strane investicije u 2018. porasle 27,9% u odnosu na prethodnu godinu, dok je iz zemalja članica Alijanse investirano 64% više u odnosu na posmatrani period – kazao je predsjednik Komore.

Kada su u pitanju evrointegracije, naša zemlja je lider regiona, dodaje on. Otvorena su 32 pregovaračka poglavlja, a do kraja godine očekuje se i otvaranje posljednjeg, koje se odnosi na oblast konkurencije.

– Crna Gora nema alternativu kada je u pitanju ovaj proces i sigurno će biti prva sljedeća članica EU porodice – naglasio je on.

Učesnike Bečkog ekonomskog foruma upoznao je sa projektima i rezultatima crnogorske ekonomije u turizmu, energetici, razvoju saobraćajne infrastrukture, poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

– Ulaganje u obnovljive izvore energije, kroz izgradnju novih solarnih, hidro i vjetroelektrana, predstavlja jedan od prioriteta nacionalne ekonomije. Stavljanje u komercijalnu upotrebu elektroenergetskog podmorskog kabla između Italije i Crne Gore prije dva dana, pozicionira našu zemlju u važno elektroenergetsko čvorište Regiona – kazao je Golubović.

Dodaje da rast ekonomske aktivnosti prate i pozitivni trendovi na tržištu rada. Otvoreno je 30.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je smanjena za 8%. Svjetska banka, u oktobarskom izvještaju za Zapadni Balkan, ocjenjuje da je nezaposlenost u Crnoj Gori pala na istorijski minimum.

– Od januara ove godine, zainteresovani strani investitori mogu dobiti crnogorsko državljanstvo, ulaganjem u razvojne projekte. Ekonomsko državljanstvo biće dostupno za najviše 2.000 investitora, a program preko kojeg se može ostvariti trajaće tri godine – rekao je Golubović.

Govoreći o unapređivanju ekonomskih veza, promociji evropskih vrijednosti na Balkanu, a i Evropi uopšte, istakao je veoma važnu ulogu privrednih komora. Podsjetio je na ulogu Federalne privredne komore Austrije, koja je 2015. godine, na marginama Berlinskog Samita, održanog u Beču, pomogla da komore Zapadnog Balkana osnuju Komorski investicioni forum.

– Ova asocijacija danas predstavlja nezaobilaznog sagovornika na važnim evropskim adresama vezanim za proširenje i susjedsku politiku – riječi su predsjednika Komore.

Početkom ove godine, Komorski investicioni forum je potpisao Memorandum o razumijevanju sa Komorom Austrije i Ministarstvom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije. Ovim dokumentom predviđena je podrška projektima koji imaju za cilj da na Zapadnom Balkanu ojačaju dualno obrazovanje i pomognu digitalnu transformaciju komora i privrede.

– Realnost udruživanja i zajedničkog rada u regionu nameće se kao zahtjev savremenog doba, kako bismo smanjili zaostajanje u produktivnosti i konkurentnosti naših privreda i brže hvatali priključak sa tehnološki naprednom Evropom. Višestruki porast investicija i ubrzani tehnološki napredak najmlađih članica Evropske unije uvjerljivo govori u prilog superiornosti evropskog modela ekonomske integracije, koji Komore Zapadnog Balkana kroz rad Komorskog investicionog foruma nastoje da projektuju na naš region – naveo je on.

Izrazio je uvjerenje da će 16. Bečki ekonomski forum doprinijeti otvaranju novih perspektiva privredne saradnje zemalja ovog područja, čije intenziviranje u budućem periodu mora biti prioritet svih aktera ekonomskog razvoja.

– Privredna komora Crne Gore će pružiti snažan doprinos ostvarivanju ove značajne misije, koja je u duhu temeljnih evropskih vrijednosti – zaključio je Vlastimir Golubović.

Otvaranju foruma prisustvovao je Ambasador Crne Gore u Austriji, gospodin Željko Perović, kao i brojni predstavnici vlada, diplomatskog kora i poslovnih asocijacija iz Regiona. Na otvaranju je potpisan Sporazum o saradnji između predstavnika Bečkog ekonomskog foruma i organizacije Makedonija 2025.

U okviru Foruma, 18. novembra biće organizovani Bečki dijalozi o budućnosti 2019, sa radnom sesijom na temu “Od planske do tržišne ekonomije: 30 godina nakon pada gvozdene zavjese”, te debatom “Ekonomija kao pokretačka snaga: Jedan region – jedna ekonomija”. Godišnje nagrade za saradnju Bečkog ekonomskog foruma biće dodijeljene Sjevernoj Makedoniji i A1 Telekom grupi iz Austrije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *