U Kini 60 novih milijardera

Dodajte komentar

Uprkos produženom trgovinskom ratu i slabljenju ekonomskog rasta, najsposobniji kineski preduzetnici su našli pregršt načina da se obogate. Tačnije, 60 novih milijardera, od kojih je svaki samostalni preduzetnik, debitovalo je na ovogodišnjoj “Forbes”-ovoj listi 400 najbogatijih Kineza.

Novi članovi porodice najbogatijih u najgušćoj naciji na svijetu dolaze iz različitih djelatnosti – od industrije biotehničkih i električnih automobila do generičkih lijekova i proizvoda za njegu kože.

Najmanje polovina pridošlica obogatilo se zahvaljujući poslovima u sektoru posluživanja hrane i pića, prodaje obuće, čaja s mlijekom, orašastih plodova i začina. Charles Zhengyao Lu, recimo, pokušao je s iznajmljivanjem automobila i uslugom vožnje, ali se ipak obogatio zahvaljujući ulaganju u “Luckin Coffee”, popularni lanac kafe star jedva dvije godine ali koji već ima gotovo 3.000 lokacija u Kini, prenosi B92.

Da biste se plasirali u 400 najbogatijih Kineza, osim da ste Kinez, trebalo je najmanje jednu milijardu dolara neto vrijednosti, u odnosu na 840 miliona dolara prošle godine. Ukupno, novopridošli u dobi od 33 do 74 godine, zajedno vrede 101 milijardu dolara. Taj iznos je pomogao da se poveća ukupna neto vrijednost od 400 najbogatijih u zemlji na 1,29 biliona dolara, čime je nadmašen prethodni rekord od 1,19 biliona dolara postavljen u 2017. godini.

Najsigurniji način probijanja u redove 2019. godine bio je pomoć u obrazovanju ljudi. Sektor koji se brzo razvija – Deloit procjenjuje da će se kinesko tržište obrazovanja proširiti s oko 380 milijardi dolara u 2018. godini na 480 milijardi do 2020. godine i 715 milijardi do 2025. godine – stvorio je sedam novih milijardera, uključujući najbogatijeg novopridošlog, Li Yongxina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *