Pet ponuda za Adria Airways, u igri i evropski “kralj banana” Izet Rastoder

Stečajni upravnik Adria Airwaysa Janez Pustatičnik dobio je pet ponuda za kupovinu imovine propalog avioprevoznika. Nezvanično tri slovenačke i jedna strana kompanija zainteresovane su za poslovnu jedinicu a jedna za simulator letenja.

Stečajni administrator Adria Airways želio je prikupljanjem neobavezujućih ponuda da provjeri kakav je interes potencijalnih kupaca i koliko su ozbiljni prije prije nego što procijene imovinu.

Kako je izvijestila TV Slovenija, među četiri ponuđačaza sticanje poslovne jedinice Adria Airways su četiri slovenačka biznismena te jedan strani ponuđač. Peta ponuda, međutim, odnosi se samo na simulator letenja. Prema pisanju slovenačkih medija, ponudu je poslao Joc Pečečnik, kojeg zanima sve u prodaji, Izet Rastoder kupio bi sertifikat za komercijalne letove, a Ivo Boscarol zainteresovan je za Adriinu letačku školu.

Zakazan je sastanak sa zainteresovanim stranama u četvrtak ili u petak kada će biti razmotreno šta žele i koliko su spremni da ponude. Neki ponuđači su postavili uslove koje Adria ne može ispuniti i na koje nema uticaja.

Na temelju pregovora i razgovora oni će odlučiti kako postupiti u stečajnom postupku, objasnio je Pustatnik.

U međuvremenu pronađen je stanar za dio nekadašnje poslovne zgrade Adria na Brniku, a to je mala slovenačka avio kompanija Solinair.

Bivši radnici dobiće prednost u stečaju kompanije. Stečajni upravnik mora prikupiti 13 miliona eura kako bi vratio prioritetna potraživanja. Glavni iznos obračunanog iznosa čine otpremnine, koja iznose oko 8 miliona eura, s neisplaćenim platama za dio avgusta i septembra, a dijelom za oktobar do isteka otkaznog roka.

Check Also

Od 19. jula počinju letovi između Luksmeburga i Crne Gore

Od 19. jula počinju letovi između Luksemburga i Tivta, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *