Njemačka mijenja kurs: Hoće li EU usvojiti šemu osiguranja depozita

Njemačka kancelarka Angela Merkel signalizirala je podršku namjerama svog zamjenika za prekid dugogodišnjeg zastoja u evropskim bankarskim integracijama.

Njene primjedbe u ponedjeljak veče sugerisale su da predlog njemačkog ministra finansija, iako ga vlada nije zvanično odobrila, odražava spremnost za pregovore o uspostavljanju šeme osgiuranja bankarskih depozita na nivou Evropske unije. To je bio ključni stup evropske strategije za izlazak iz krize državnog duga, ali godine rasprava do sada nisu dale rezultate.

“Ministar finansija Olaf Scholz služio je ovdje službu, kako se kaže”, rekla je Merkel u Rimu na konferenciji za novinare s italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom. “Još ćemo razgovarati o detaljima unutar njemačke vlade, ali sve u svemu ide u smjeru koji nam je potreban. Naime, moramo napredovati”.

Sedmogodišnji pokušaj Evrope da prekine vezu između banaka i njihovih matičnih zemalja ukočio je fiskalno konzervativne sjeverne evropske zemlje prema svojim susjedima na jugu, a manje zemlje eurozone prema većim zemljama. Njemačka se do sada protivila zajedničkoj evropskoj garanciji za bankarske depozite, rekavši da su banke u slabijim zemljama prvo morale smanjiti rizik na svojim bilansima.

Iako je potvrdila da će zajedničko osiguranje depozita biti “ogroman dokaz povjerenja” i da će napredak biti tek postepen, Merkel je rekla da je Njemačka opredijeljena za postizanje tog cilja.

Italijanska početna reakcija na Scholzov prijedlog bila je hladna, a ministar finansija Roberto Gualtieri odlučno je odbacio ključni element predloga. Govoreći u četvrtak u Briselu, Gualtieri je potvrdio protivljenje Italije nametanju strožih pravila bankama koje drže domaći državni dug. Italija, s najvećim dugom eurozone, smatra da bi bilo kakav pomak u tom smjeru ozbiljno ugrozio njen finansijski sistem.

Check Also

Bitcoin preko 40.000 dolara

Nakon prekjučerašnjeg blagog pada vrijednosti, tržište kriptovaluta je jutros u zelenom i bilježi blagi rast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *