Skandal koji je otkrio suosnivač Apple-a: Kreditna kartica ne vjeruje ženama

Sosnivač Apple- Stiv Voznijak pridružio se internet debati i optužbama da Appleova kreditna kartica diskriminiše korisnike.

Posljednjih nekoliko dana jedan broj korisnika kreditne kartice Apple Card objavio kako su primijetili diskriminaciju kada je riječ o odobravanju kreditnih limita. Naime, u SAD-u je uobičajeno da supružnici dijele bankarske račune, imaju zajedničku imovinu, pa samim tim i isti kreditni rejting. Uprkos tome, gotovo po pravilu supruge su dobijale značajno manja kreditna odobrenja na ovoj kartici od svojih bračnih partnera.

U nekim slučajevima razlike u odobrenim limitima bile su ogromne – čak do 20 puta veći limiti odobravani su u korist muškaraca.

Posle većeg broja prijava, od kojih je jedna došla i od samog suosnivača Apple-a, nadležne američke finansijske institucije pokrenule su istragu.

Ukoliko se pokaže da su algoritmi koji obrađuju podatke o bonitetu korisnika i dodjeljuju im limite diskriminisali žene, oni koji su izdali karticu, u ovom slučaju Goldman Sasch i Apple, naći će se u sukobu sa zakonom.

Appleova kartica, na tržište je lansirana ovog ljeta, a Apple na njoj zarađuje od kamata, ali s druge strane, vlasnicima daje i određene popuste na svoje uređaje.

Check Also

Od 19. jula počinju letovi između Luksmeburga i Crne Gore

Od 19. jula počinju letovi između Luksemburga i Tivta, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *