Građani za struju duguju 116 miliona eura

Domaćinstvau Crnoj Gori duguju za električnu energiju 116 miliona eura. Dug je iz godine u godinu manji, li i dalje zabrinjava.

– Potrošači iz kategorije domaćinstva Elektroprivredi duguju ukupno 116.255.653 eura. Iznos dugovanja konstantno, nekoliko godina unazad, bilježi trend pada, kazali su iz Elektroprivrede, prenosi Standard.

Najveća dugovanja, kako su naveli, imaju Bjelopoljci.

– U kategoriji domaćinstva, proporcionalno broju potrošača, najveći dug je u Bijelom Polju i Nikšiću. Najredovnije platiše su u Tivtu i Herceg Novom, objasnili su iz EPCG.

Shodno opštim uslovima o snabdijevanju svaki potrošač, objašnjavaju u Elektroprivredi, kad dobije račun ima rok od osam dana da izmiri svoju obavezu.

– Ukoliko to ne uradi, EPCG šalje opomenu. Ako u roku od osam dana od prijema opomene potrošač ne izmiri obavezu, snabdjevač ima pravo da izda nalog za isključenje sa mreže. Ove činjenice navedene su i na poleđini svakog mjesečnog računa kojeg potrošač primi, kazali su iz energetske kompanije.

Razne akcije EPCG-u cilju bolje naplate dugovanja, daju dobre rezultate. Tome svjedoče i činjenice, da čak 58 odsto potrošača redovno izmiruje svoje obaveze za utrošenu električnu energiju, što je veliki napredak u odnosu na postotak od prije nekoliko godina, Takođe, od 2013. godine, kada je pokrenuta akcija “Podijelimo teret” dug domaćinstava smanjen je za oko 22 miliona eura precizirali su iz EPCG.

Trenutno je u toku sedma po redu akcija “Podijelimo teret”. Potrošači se, međutim, žale, jer ih Elektroprivreda us lovljava da p late sudske troškove, odnosno troškove izvršitelja, prije nego što potpišu novi protokol. Za ranije protokole EPCG nije tražila potrošačima da izmire sudske troškove, već su i bez toga mogli da potpišu protokol i plaćaju 20 eura mjesečno za otplatu duga.

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *