MMF smanjio projekcije rasta u Eurozoni

Privredni rast Eurozone bi trebalo da uspori više od očekivanog, objavio je Međunarodni monetarni fond.

MMF tako prognozira jer se kriza u proizvodnom sektoru može preliti na veći sektor usluga, u uslovima dugotrajnih tenzija u globalnoj trgovini.

Bruto domaći proizvod 19-člane Eurozone će, prema najnovijim procjenama MMF-a, porasti po stopi od 1,2 odsto u ovoj godini, što je niže u odnosu na raniju projekciju Fonda iz aprila kojom je projektovan rast od 1,3 odsto, prenosi agencija Rojters.

To je i značajno usporavanje u odnosu na prošlogodišnji rast od 1,9 odsto.

Ekonomija Eurozone će porasti za 1,4 odsto u 2020. i 2021. godini, saopštio je MMF, smanjujući tako raniju procjenu rasta od 1,5 odsto za obje godine.

Usporavanje privrede je najvećim dijelom posljedica anemičnog rasta u Njemačkoj, najvećoj privredi Eurozone, kao i stagnacije u Italiji, trećoj po veličini ekonomiji Eurozone, ocjenjuje Fond, uz revidiranje naniže svoje projekcije za obje zemlje.

Njemačka će, kako očekuje, ove godine porasti po stopi od tek 0,5 odsto, što je sporije u odnosu na 0,8 odsto koliko je MMF predviđao u aprilu. To bi bila jedna trećina rasta iz 2018. godine.

MMF je, takođe, smanjio prognozu rasta Francuske, druge najveće ekonomije tog bloka, i sada očekuje da njen rast u ovoj godini bude 1,2 odsto, umjesto ranije prognoziranih 1,3 odsto.

U slučaju adekvatnog Bregzita, koji bi se mogao realizovati do kraja januara, britanska ekonomija bi, prema ocjenama MMF-a, mogla porasti po stopi od 1,2 odsto u 2019. godini i od 1,4 odsto u 2020. godini.

Inflacija u eurozoni će ove godine iznositi 1,2 odsto, iduće godine će biti 1,4 odsto, a u 2021. godini 1,5 procenata, poručuju iz MMF-a.

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *