Dojče banka prošle godine ostvarila profit – prvi put od 2014. godine

Dojče banka je objavila da je prošle godine uknjižila prvi neto profit od 2014. i to uprkos slabom četvrtom kvartalu zbog sve glasnijih spekulacija o spajanju s Komercbankom i niza bitki na više frontova.

Dobit od 341 milion eura za 2018. godinu je ispod konsenzusa tržišnih analitičara, budući da su ekonomisti u anketi Rojtersa predviđali da će iznositi 461 milion eura, prenosi Sinteza invest Grupa.

U četvrtom kvartalu prošle godine, banka je zabilježila gubitak od 409 miliona eura.

“Naš povratak na staze profita pokazuje da je Dojče banka na pravom putu. Sada je naš prioritet naredni korak – da u 2019. godini ne samo uštedimo troškove, već i da investicije usmjerimo u rast. Cilj nam je da značajno povećamo profitabilnost u tekućoj godini i nadalje”, izjavio je glavni izvršni direktor Kristijan Seving.

Neto prihodi su iznosili 25 milijardi eura za cijelu godinu, a za posljednji kvartal 5,5 milijardi. Koeficijent osnovnog kapitala (Tier 1), koji ukazuje na snagu banke, pao je na 13,6 odsto u 2018. godini, u odnosu na 14 procenata na kraju prethodne godine.

Godišnji neto prihodi u diviziji investicionog bankarstva pali su za 8,0 odsto u odnosu na 2017. godinu, a pad od 14 procenata zabilježio je i sektor upravljanja imovinom.

Iz Dojče banke su naveli da se organizacioni dio koji se bavi upravljanjem imovinom suočio sa “teškim” tržišnim uslovima, pri čemu je imovina kojom upravlja pala za 5,0 odsto u četvrtom kvartalu, prenosi Rojters.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.